Астън Вила се класира за полуфиналите на Европейската лига на конференциите, след като преодоля след изпълнение на дузпи и много късмет френския Лил. Двата отбора си размениха победи с по 2:1, което наложи изпълнение на дузпи. А там в главно действащо лице се превърна аржентинският вратар Емилиано Мартинес.

Но също така и съдията Иван Кружляк, който предизвика смут, след като показа два жълти картона на аржентинския провокатор, но не го изгони от игра. Този момент предизвика полемики в целия спортен свят, но се оказа, че словашкият арбитър е постъпил правилно и напълно адекватно е оставил вратаря на терена.

Най-напред стражът на Астън Вила видя жълт картон за забавяне на времето в 37-ата минута. А след това го санкционира и за провокация към публиката на Лил. След спасената първа дузпа той застана пред феновете и постави с лукава усмивка пръст пред устните си, показвайки им, че трябва да мълчат.

Реферът най-напред го предупреди устно, но Мартинес продължи с арогантното си поведение и Кружляк му извади картон. Публиката на трибуните затихна, но се оказва, че след изтичането на редовното време и продълженията картоните се анулират.

След това Леон Бейли от Астън Вила пропусна, но Мартинес доказа, че може да бъде истински герой за своите и отрази изстрела на Бенжамен Андре, за да гарантира успех с 4:2 на англичаните. Мартинес спринтира по дължината на терена, за да празнува пред възторжените фенове на гостите.

"Той е много важен за нас. Носи си своя индивидуалност и неговата личност в съблекалнята е много важна, защото той е лидер със своя опит", каза Емери за своя страж, помолен от медиите да коментира играта на вратаря и поведението му. "Мартинес притежава брилянтен манталитет. Освен това на терена винаги показва своята индивидуалност. Спаси две дузпи и разбира се, много се гордея с него. Много съм горд с всички играчи", заяви още Унай Емери.

Това е първи случай от 1982-а година насам, в който Астън Вила достига до европейски полуфинал. Още по-ценно постижение е, че те са единственият британски тим, който е в топ 4, след като Ливърпул и Уест Хям отпаднаха в Лига Европа снощи. Вила се измъкна, след като Лил доминираше в огромна част от мача и поведе с 2:0. На полуфинала в турнира Лига на Конференциите те ще спорят с Олимпиакос (Гърция)./БТА

Снимка: БГНЕС