Галерия

Президентът на Китай Си Дзинпин обяви за открити 24-те Зимни олимпийски игри в столицата Пекин. Градът ще бъде първият в историята, който приема и Летни, и Зимни игри, след като бе домакин на Лятната олимпиада през 2008.

Церемонията по откриване на XXIV-те Зимни олимпийски игри в Пекин стартира около 14 часа българско време. Игрите ще продължат от днес до 20 февруари.

Церемонията се проведе на Националния стадион в Пекин, познат като "Птиче гнездо", където бе и откриването на Летните олимпийски игри през 2008 година. Знаменосци на България бяха биатлонистката Мария Здравкова и сноубордистът Радослав Янков.

Заради студа и коронавируса церемонията продължи само 100 минути. Началото бе дадено с невероятно светлинно шоу и фойерверки. Целият стадион бе обвит от мъгла. Последните секунди бяха изписани в небето. Откриването съвпада с началото на 24-те слънчеви цикъла. 

В небето бяха изписани китайските символи Личун и английската дума пролет, отбелязва "24 часа". Според организаторите това става за първи път в историята да има заря на китайски и английски.