Руският олимпийски комитет (РОК) заяви, че сензацията във фигурното пързаляне Камила Валиева има правото да участва на Игрите в Пекин и че златният й медал не трябва да бъде отнеман, след като тя даде положителна допинг проба.

В свое изявление, РОК заяви, че Валиева „има правото да тренира и да участва в състезания без ограничения, докато Спортният арбитражен съд не реши другояче“. В съобщението се добавя, че златният й медал от отборната надпревара не трябва да бъде „обект на автоматично преразглеждане“. Според РОК се иска „да бъде приковано внимание към факта“, че тест, взет от Валиева по време на Олимпиадата, „е дал отрицателен резултат“.

Руската федерация по фигурно пързаляне сподели в отделно изявление, че „няма съмнения относно искреността и невинността на своята спортистка“. В него се добавя, че тя „ще направи всички усилия да изясни обстоятелствата на инцидента и да осигури на атлетката необходимата пълна помощ и подкрепа“. Международният олимпийски комитет (МОК) и Международният съюз по фигурно пързаляне обжалват срещу решението на Русия да позволи на Валиева да продължи участието си в китайската столица, след като 15-годишната тийнейджърка тества положително за триметазидин – метаболично вещество, което се предписва за лечение на ангина и световъртеж.

То е забранено от Международната антидопингова агенция (УАДА), защото може да повиши ефикасността на кръвния поток и да подпомогне издръжливостта. Случаят ще бъде решен от Спортния арбитражен съд преди 15 февруари, когато Валиева трябва да участва в индивидуалната надпревара на Олимпиадата, казаха в свое изявление от Международната агенция по тестване (ИТА).

Междувременно, президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков заяви пред местни медии, че има „сериозни въпроси“ относно допинг тестовете на Валиева. „Таймингите на взимане на проби повдига сериозни въпроси. Изглежда така сякаш някой е държал пробата до края на отборния турнир по фигурно пързаляне“, каза той за Информационна агенция РИА Новости. /БГНЕС