Скандалът се разгаря! Ръководителят на комисията по физическа култура и спорт на Държавната дума Дмитрий Свищев посъветва 79-годишния бивш ръководител на WADA Дик Паунд да се отпусне в люлеещ се стол край морето и да мисли за вечността в отговор на предложението му към Русия да пропусне две олимпиади, съобщи "Лента Ру", цитирано от „Труд“.

В интервю за изданието "Секрет" Свищев отбеляза, че Паунд мрази Русия в кръвта си. Парламентаристът се оплака, че бившият шеф на WADA сякаш нарочно не забелязва, че случаят с положителна допинг проба на руската фигуристка Камила Валиева е изолиран и съмнителен. Според него в международни състезания Русия е далеч от първото място по брой положителни допинг проби.

„Паунд е на 80 години. Вместо да седи на люлеещ се стол и да гледа морето, да се отпусне и да мисли вече не за земни дела, а за вечността, той си спомня неприязънта си към Русия. Той винаги е бил антируски настроен“, каза депутатът Свищев.

Бившият шеф на WADA Дик Паунд заяви, че Русия трябва да си вземе почивка за една или три олимпиади след допинг скандала с фигуристката Камила Валиева.

МОК отложи церемонията по награждаването след резултатите от отборния турнир на Олимпиадата. Отборът на Русия, който включваше Валиева, стана победител в него.

На 11 февруари Международната агенция за тестване официално потвърди, че допинг тестът на Валиева, даден на 25 декември, е положителен за забранения триметазидин.