Словакия завоюва бронзовия медал в олимпийския хокеен турнир в Пекин, след като в малкия финал изненадващо разгроми Швеция с 4:0 (0:0, 2:0, 2:0). 17-годишният Юрай Слафковски вкара два гола за словаците и отново доказа огромния си потенциал. Още при първото си попадение на този турнир той стана първият 17-годишен хокеист с гол на Олимпиада от 1984-а година насам. А с днешните си два гола Слафковски има вече 7 попадения и излезе еднолично на върха при голмайсторите на турнира.

Донякъде изненадващо Словакия спечели бронзовия медал на олимпийския турнир. Швеция влезе в този мач като фаворит, но така и не успя да издържи тази роля, словаците превъзхождаха почти във всяко отношение и заслужено спечелиха мача за третото място.

Слафковски откри резултата в 3:17 минута на втората част след подаване на Петер Цереснак. Самуел Такач вкара за 2:0 в 12:47 минута на втората третина при числено превъзходство. Малко след попадението шведите също имаха шанс да отбележат в изпълнения силови единоборства мач, но не успяха да го използват. А Павол Регенда оформи крайното 4:0 в 18:46 минута на третата част на празна врата. Само 20 секунди по-рано Слафковски също се разписа на празна врата, след като шведите решиха повече от минута и половина преди края на мача да извадят вратаря.

Словаците дори не се класираха директно за Олимпийските игри, а трябваше да минат през допълнителен турнир на свой терен. И на старта на турнира паднаха два пъти тежко от финалиста Финландия с 2:6 и от Швеция с 1:4. След това обаче треньорът им Крейг Рамзи, който е легенда на Бъфало от НХЛ, подреди хората си и те заиграха. И днес те започнаха активно и през първата третина също създаваха шанс след шанс, но шайбата не влизаше.