Българските биатлонисти са първите наши спортисти, влезли в олимпийското село на Игрите в Пекин. Късно снощи те пристигнаха в китайската столица и после бяха извозени до планинската зона Джандзяку, където ще бъдат настанени в следващите три седмици.

Covid тестовете от летището на всички са отрицателни, съобщават от щаба на БОК на олимпиадата. В отбора ни в момента са седем от осемте състезатели, тъй като Благой Тодев все още е под карантина в Италия и ще пристигне в Китай по-късно, съобщиха от БОК.

Биатлонистите ни са настанени в планинското олимпийско село Джандзяку. В него ще бъдат още състезателите по сноуборд, ски скок и ски бягане за да са в близост до спортните комплекси.

В олимпийското село в Пекин ще бъде настанена единствено фигуристката Александра Фейгин, защото ледените спортове са в столицата, а има и едно междинно село в Янинг, където ще пребивават скиорите алпийци и представителят ни в спускането с шейни. Трите села са свързани с влака стрела, който се движи с 350 км/час и изминава 174-километровото разстояние от Пекин до планинската зона за 47 минути.

Селото в Джандзяку се състои от 5-етажни новопостроени жилищни блокчета. Нашите олимпийци са настанени заедно с отборите на Германия, Полша, Естония и Норвегия. Апартаментите на българите са на първите два етажа, които вече са с родния трибагреник по балконите. Стаите са със стандартното за олимпийски игри семпло обзавеждане.

Навсякъде здравните мерки са изключително стриктни, в ресторанта всеки се храни в отделна оградена с плексиглас от останалите зона. Към нашата делегация засега има трима китайски доброволци, по-късно в долните две села ще се включат още 5, част от тях говорят български.

Днес Милена Тодорова, Даниела Кадева, Мария Здравкова, Лора Христова, Владимир Илиев, Димитър Герджиков и Антон Синапов посетиха биатлонския комплекс. Те първо се настаниха и подредиха своята вакс кабина, след това разопаковаха ските и пушките и разгледаха съоръжението.

Личните и специализираните багажи са пристигнали навреме, всички са здрави и готови за тренировки и състезания, единствено Даниела Кадева все още се възстановява след претърпяната наскоро лекарска интервенция на стъпалото. Прогнозите са, че до началото на олимпийските стартове и тя ще може да се състезава наравно с останалите.

Утре биатлонистите ни възнамеряват да направят пълноценни тренировки на комплекса, който се намира на 1800 м надморска височина.