Единствената българска представителка в състезанията по ски-алпийски дисциплини за жени на Олимпиадата в Пекин Ева Вукадинова се класира на 49-о място в първия манш на слалома, в който тя прави два опита да стартира, заради грешка на организаторите.

Първият опитът на българката  приключи в средата на трасето. Причина за това стана близостта на едно от официалните лица, както и метален елемент, който се намираше по траекторията на спускането ѝ. При вида на "ключа" за затваряне на врата в слалома, който може да доведе до сериозни последствия, Ева Вукадинова излезе от пистата и това не й не позволи да стигне до финала.

Заради това външно обстоятелство, тя все пак получи възможност да се спусне отново със стартов номер 87. Още на старта на втория си опит обаче българката допусна грешка, но се задържа върху ските и успя да стигне успешно до финала, макар и с по-слабо постижение от това, което бе на път да постигне в първия си опит. Тя финишира за време от 1:00.17, което ѝ отреди 49-а позиция с пасив от 8.54 секунди спрямо първото място.

То изненадващо се заема от германката Лена Дюр, която се спусна първа по трасето и записа време от 52:17 секунди, което така и не бе подобрено до края на манша. До него се доближи единствено олимпийската шампионка в алпийската комбинация от Пьончан 2018 Мишел Гизин (Швейцария), която завърши на 0.03 зад Дюр. На трета позиция с пасив от 0.12 преди втория манш е шампионката от гигантския слалом от Пекин Сара Хектор (Швеция).

Една от големите фаворитки за златото днес Микаела Шифрин, олимпийската шампионка в дисциплината от Сочи 2014, регистрира втори пореден провал на Игрите в Китай. Както и в гигантския слалом в понеделник американката допусна грешка още в самото начало на трасето и пропусна врата. Така тя не само не успя да се възползва максимално от факта, че първият манш бе реден от нейния треньор Майк Дей, но и остана с празни ръце от двете си коронни дисциплини.

Вторият манш, който стартира в 7:45 часа българско време ще бъде реден от треньора на Петра Влъхова – Мауро Пини. Словачката, която спечели малкия кристален глобус в дисциплината в Световната купа този сезон, също не показа типичната си форма в първото спускане и даде осмо време, на 0.72 зад водачката Дюр, въпреки че не допусна никакви видими грешки.

На 0.06 преди Влъхова е и световната шампионка от Кортина д'Ампецо 2021 Катарина Лийнсбергер (Австрия), която допусна няколко дребни неточности в заключителните врати.