Още един мач, още един личен рекорд. Въпреки цялата суматоха, която заобиколи Кристиано Роналдо преди световното първенство, португалският великан продължава да оставя своя отпечатък.

В четвъртък той стана първият човек, който се разписва на пет световни първенства, а по-рано през кампанията регистрира своя гол №700 на клубно ниво в кариерата си.

Не е никак зле за 37-годишен играч, който дори не знае къде ще играе отвъд Катар 2022, след като договорът му с Манчестър Юнайтед бе прекратен. Причината е разпалващото му интервю, критикуващо мениджъра Ерик тен Хаг и собствениците на клуба от „Олд Трафорд“.

Но Роналдо тепърва е гладен за още. „Това е само началото“, обяви той, добавяйки, че няма невъзможни неща. Но ако човекът с най-върховните показатели във футбола наистина иска да постигне амбицията си да вдигне единствения голям трофей, който му се изплъзва, той не може да го направи сам.

Това се видя още срещу Гана, когато мореплавателите се нуждаеха от голове на Жоао Феликс и Рафаел Леао, за да удържат победата. Именно Феликс е определян за най-вероятния наследник на трона на Роналдо като главен вдъхновител на Португалия. Дори е свързван с потенциално преминаване в Юнайтед!

При положение че Катар 2022 най-вероятно ще се окаже залезът на Роналдо на световни първенства, не е толкова изненадващо, че движенията на звездата не са толкова плавни, колкото бяха в миналото. Неговият гол все пак дойде от дузпа, а не бе плод на индивидуален блясък. Освен това нарушението, коeто бе извършено срещу него от Мохамед Салису, бе по-скоро гениално изпросено, а не реално такова. Около това мнение се обединиха Сънди Олисех (член на Групата за технически изследвания на ФИФА) и треньорът на Гана Ото Адо. Вторият е категоричен, че нямаше дузпа срещу Роналдо, а с него биха се съгласили мнозина.

Бурните празненства на Кристиано пък подсказаха, че той не се интересува как падат головете, стига да продължават да идват. Но Португалия не може да разчита само на такива моменти. И сред шума, който заобикаля най-известния играч, може да се забрави колко много талант всъщност има на разположение треньорът Фернандо Сантош. Тук са Феликс от Атлетико, Бруно Фернандеш от Манчестър Юнайтед и Бернардо Силва от Манчестър Юнайтед. „Селекция с такова качество трябва да бъде фаворит във всеки мач”, отсече Гонсало Рамош от иберийците преди втория тест срещу Уругвай на стадион „Лусаил Айконик”.

Подобно на Португалия, която разчита на Роналдо и някои младоци, Уругвай също смесва старото и новото. Дългогодишният съперник на Роналдо от техния период съответно в Реал Мадрид и Барселона – Луис Суарес, продължава да е в атака на урусите, но тя включва и новото поколение таланти на страната в лицето на Дарвин Нунес (Ливърпул) и Факундо Пелистри (Манчестър Юнайтед).

На 35 г. Суарес също вече не е силата, която беше преди, като бе заменен точно след час игра срещу Южна Корея (0:0). Друг 35-годишен ветеран на име Единсон Кавани го замени, но Уругвай все още не успяваше да намери гол.

Макар и губейки мача си, Гана все пак разкри уязвимости в защитата на Португалия, но Уругвай ще трябва да бъде много по-клиничен, ако иска да се възползва в понеделник.

Джеймс РОБСЪН, AP