Япония шокира с 2:1 Испания и сензационно завърши на първо място в Група E на Мондиал 2022. Иберицийте се добраха до втората позиция заради по-добрата си голова разлика от тима на Германия, който е аут от турнира. Така "самураите" ще играят с Хърватия на 1/8-финалите, а "Ла Фурия" си осигури двубой с Мароко.

Отборът на Луис Енрике откри още при първата си по-добра възможност. Аспиликуета центрира отдясно и Алваро Мората отблизо с глава отбеляза 30-ия си гол за националния отбор в своя мач №60. Веднага след това пред нападателя се откри нов шанс, но този път Гонда спаси.

В 42-ата минута Олмо влезе в наказателното поле и пробва удар, а Танигучи го блокира в последния момент. След това Нико Уилямс проби в пеналта отдясно и стреля от малък ъгъл, но Нагатомо се хвърли на шпагат и успя да избие топката в корнер.

Азиатците излязоха напълно преобразени за второто полувреме. Селекционерът Хаджиме Мориясу вкара в игра Рицу Доан и Каору Митома и това даде резултат.

В 48-ата минута висока преса на "самураите" не позволи на съперника да изнесе топката, която стигна до Доан, който с удар извън наказателното поле реализира след неубедителна намеса на Симон.

Три минути по-късно пълният обрат бе факт. След нова бърза атака на Япония се стигна до остро центриране. Митома успя да запази топката в очертанията на терена, а Ао Танака вкара на празна врата. ВАР разгледа ситуацията и потвърди попадението

Футболистите на Луис Енрике бяха шокирани и нямаха отговор. В 70-ата минута контраатака на Япония изведе Асано на стрелкова позиция, но ударът му бе много неточен.

Едва в 89-ата минута Испания стигна до положение. Резервата Асенсио стреля коварно по диагонал, но Гонда спаси. Секунди по-късно вратарят се намеси отлично и при шут на Олмо.

До края Япония без проблем удържа благоприятния резултат и продължава напред, след като победи фаворитите в групата Испания и Германия.

Япония - Испания  2:1

Голмайстори: 1:0 Мората (11), 1:1 Доан (48), 2:1 Митома (51)

Япония: Гонда, Итакура, Йошида, Танигучи, Ито, Танака, Морита, Нагатомо, Кубо, Камада, Маеда 

Испания: Симон, Аспиликуета, Родри, Торес, Балде, Бускетс, Гави, Педри, Уилямс, Олмо, Мората