"Продължих традицията на моя предшественик (Даниел Субашич). Мисля, че това е по-скоро инстинкт, отколкото някакъв анализ на дузпите, които имаш пред себе си", каза вратарят на Хърватия Доминик Ливакович пред репортери, предаде АФП.

Вратарят Ливакович спаси три от четирите дузпи на Япония след равенството 1:1, за да сложи край на приключението на "сините самураи" в Катар.

Хърватия спечели два пъти от дузпи по време на похода си към финала през 2018 г. и отново надделя на стадион "Ал Джануб".

"Не мисля, че бяха трудни за спасяване дузпи, не бяха перфектни дузпи и слава Богу за това."

"Чувството е страхотно... Благодаря на Бог, че всичко завърши добре... Това е най-ценният момент в моята кариера", добави той.

Треньорът на Япония Хаджиме Мориясу похвали Ливакович за представянето му и предпочете да се съсредоточи върху спасяванията, а не върху лошите дузпи, изпълнени от Такуми Минамино, Каору Митома и Мая Йошида.

"Не мисля, че се поддадохме на натиска, мисля, че вратарят беше страхотен", каза той.

"Футболистите на Япония играха смело 120 минути и играчите, които изпълниха дузпите, също бяха смели“, заяви Мориясу.

"Разбира се, че искахме да спечелим и резултатът е много жалък, но... той не отрича усилията на играчите. Те трябва да са уверени, че могат да играят на световната сцена. Те показаха колко добре могат да играят на Световното първенство". /БГНЕС