Жителите на хърватската столица Загреб отбелязаха с фойерверки и с викове на радост по улиците победата на Хърватия на мача срещу Мароко за третото място на Мондиала в Катар, предаде Франс прес.

Мачът приключи с резултат 2 на 1 за хърватите.

Новинарските сайтове публикуват кадри на радостни фенове не само в Загреб, но и в други градове на страната. Някои от тях развяват знамена, други плачат от радост, трети пеят победоносни песни. "Хърватия ще прекара една дълга и щастлива нощ", написа изданието "Вечерни лист".

След третото място през 1998 г. и финалът през 2018 г., изгубен срещу Франция, Хърватия да трети път е на подиума на Мондиала, откакто страната обяви независимост през 1991 г.

Мачът срещу Мароко бе проследен от няколко хиляди футболни фенове на голям екран, разположен на площад "Йелачич" в центъра на Загреб.

Днес отборът на Хърватия се прибира в родината си и се очаква да бъде посрещнат в Загреб от десетки хиляди поддръжници, както се случи през 2018 г. при завръщането от Мондиала в Русия, когато 550 000 хървати аплодираха футболистите по пътя им от летището до централния столичен площад. От независимостта на Хърватия единственото друго събитие, събрало повече хора, бе визитата на папа Йоан Павел Втори през 1994 г.

Снимка: БГНЕС