Хърватският централен защитник Йошко Гвардиол, който се превърна в едно от откритията на Световното първенство в Катар, ще бъде посрещнат в грандиозен стил в родното място на дядо му и баба му – Новиград, съобщава вестник zadarskitjednik.hr.

Гвардиол ще бъде посрещнат с печен 400-килограмов вол, а партито се организира от местния футболен клуб НОШК Новиград. Освен Гвардиол, посрещането е организирано и за всички останали национали на Хърватия, които решат да дойдат заедно с младия защитник на РБ Лайпциг.

Дядо му Звонко и баба му Милка все още живеят в Новиград. Баща му Тихомир също е роден в това малко крайбрежно градче, но се мести в Загреб, където е роден и Йошко. Тихомир все още продава риба в един от загребските квартали.

"Организираме великолепно посрещане на нашия Йошко Гвардиол и други членове на хърватския национален отбор, ако дойдат с него. Ще завъртим на чевермето голям вол около 400 килограма, храна и напитки ще има за всички", приканиха от НК НОШК. И уточняват, че мястото на събирането е обичайното за местните фенове – кафенето Ношкич.

Макар да не е роден в Новиград, местните приемат Йошко за свое момче. Щом баба и дядо са от това място, и ти си от това място, казват приятели на дядо му, седейки по пейките в центъра.

"Моят малък Йошко ми се обаждаше след всеки мач, в това число и след финала за 3-ото място. Спечелихме бронз, който има цена на злато", гордее се дядото, цитиран от БТА. "Благодаря на всички за подкрепата", каза още гордият Звонко, като посочи, че той и особено синът му Тихомир са били отлични футболисти.

А местните твъдят, че Новиград отново е в центъра на събитията и пак гори, тъй като запалянковците озариха нощите на мачовете с факли и бенгалски огньове. След повече от 600 години, в далечния 14-и век новиградската крепост Фортика е била тъмницата на две кралици, Елизабета-Йелисава и нейната дъщеря Мария.

Снимка: БГНЕС