От мароканската столица Рабат до френските градове Лил, Марсилия и  френската столица Париж - разочарованието се четеше по лицата на поддръжниците на мароканския футболен отбор след загубата му на мача за третото място на Мондиала, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

В мароканската столица само няколко десетки души с вувузели отбелязаха класирането на Мароко на четвърто място на шампионата. Някои от тях споделиха, че са се надявали Мароко да спечели още на полуфинала срещу Франция или пък днес срещу Хърватия. Въпреки поражението някои от феновете казаха, че са горди от пътя, извървян от мароканските национали, тъй като Мароко бе първата страна, която стигна до полуфинал на Мондиала.

В Париж булевард "Шан-з-Елизе" не се превърна снощи в място на футболна радост и там имаше само туристи.  В района имаше засилено присъствие на силите на реда, за да предотвратят евентуални противообществени прояви на футболните фенове.

В цяла Франция бяха мобилизирани около 12 800 полицаи и жандармеристи, за да гарантират сигурността на празнуващите футболни фенове, в случая че Мароко бе спечелил мача.

В сряда празненствата за класирането на френските национали на финала бяха помрачени от трагедия в Монпелие, където тийнейджър бе прегазен от шофьор. Кадри тогава показаха група младежи да обкръжават кола, на която имаше закачено френското знаме, един от младежите го изтръгна, а колата направи завой и блъсна тийнейджър, преди да изчезне. Момчето почина в болницата. 

Тогава бяха задържани в района на Париж 167 души за противообществени прояви по време на празнуването, а в цяла Франция задържаните бяха над 260. Близо 25 000 души пък се бяха събрали на "Шан-з-Елизе" да гледат този мач в сряда.

Инциденти имаше във Франция и след квалификацията на Мароко за полуфиналите и след победата на Мароко срещу Белгия в групите.

Днес 14 000 полицаи и жандармеристи ще бъдат разположени в цялата страна, от които 2750 в Париж, където "Шан-з-Елизе" ще бъде отворен само за пешеходци.

Снимка: БГНЕС