ФРГ е домакин на Световното първенство през 1974 г. Преди началото на първенството е обявен конкурс за изработката на нов трофей, тъй като бразилците са спечелили „Златната Нике" завинаги.

Броят на страните, чиито национални отбори имат желание за участие на световните финали расте - 97 се записват за участие в квалификациите. За финалите не се класират Англия, Белгия, Румъния, Унгария, Чехословакия, СССР. Във ФРГ обаче е отборът на България. Лъвовете за четвърти пореден път са на световни финали.

Мачовете в групите не предлагат особени сензации. С едно изклю­чение. От втората фаза отпада „Скуадра адзура". Два дни преди началото, на 11 юни, начело на ФИФА застава бразилецът от белгийски произход Жоао Хавеланж. В мач от предварителната група ГДР печели срещу ФРГ с 1:0!

Десетият шампионат отбелязва промяна в начина, по който се разиграва вторият кръг. Вместо пряко елимини­ране на четвъртфинал, оформят се две полуфинални групи от по четири състава. Победителите в тези групи се изпра­вят в двубой за титлата. Класиралите се на вторите места играят за бронзовите медали.

В едната от тези две групи холандците „разпарят по шевовете" Аржентина (4:0) и Бразилия (2:0). Стадионите в Гелзенкирхен и Хановер са препълнени с „оранжеви" запалянковци. Бразилците едва-едва се добират до второто място.

В другата група съставът на домакините няма такива сериозни противници. Показа колебания само срещу Полша (1:0). Финалът ФРГ - Холандия е на 7 юли.

Още във втората минута Берти Фогтс прави дузпа срещу холандския капитан Кройф. Неескенс е безпогрешен - 60 000 на олимпийския стадион мълчат, а 20 000 холандци са луди от щастие.

Това е знаменит финал между най-из­тъкнатите представители на господствуващия тогава то­тален футбол, чиито принципи са блестящо интерпрети­рани от „Аякс" (Амстердам) и „Байерн" (Мюнхен).

И до днес футболни капацитети се питат защо „затихва" холандската игра. Дали „лалетата" не са били решили, че мачът е предопределен още преди да е започнал? Едва ли! Защото в 25-ата минута англичанинът Тейлър дава нова дузпа.

Както може да се очаква - пред другата врата. Брайтнер с учудващо хладнокръвие изравнява. Герд Мюлер пък прави 2:1 още преди почивката. Второто полувреме представлява титанична битка.

Холандците са неудържими, но така и не могат да вкарат. Кройф и колегите му съз­дават дузина голови положения, но Сеп Майер сякаш хипнотизира противниците. Отразява невероятни топки и Франц Бекенбауер вдига Световната титла.

ФИНАЛ

ФРГ — ХОЛАНДИЯ 2:1 (2:1)
7    юли — Мюнхен, 79 000
СЪДИЯ — Тейлър (Англия)

ФРГ: Майер, фогтс, Шварценбек, Бекенбауер, Брайтнер, Хьонес, Бонхоф, Оверат, Грабовски, Мюлер, Холценбайн
ГОЛМАЙСТОРИ. Брайтнер, Мюлер

ХОЛАНДИЯ: Йонгблод, Сурбиер, Рийсберген (В. ван дер Керхоф), Хаан, Крол, Янсен, Ван Ханегем, Неескенс, Кройф, Рензенбринк (Де Йонг)
ГОЛМАЙСТОР: Неескенс

КЛАСИРАНЕ: 1. ФРГ, 2. Холандия, 3. Полша, 4. Бразилия

Забележка: В статията са използвани материали от книгата "Мистър Футбол 94" на Димитър Попдимитров и Николай Колев