Франция успя да спечели първата си световна титла на домакинския Мондиал през 1998 година, след като победи на финала Бразилия с категоричното 3:0.

През 1998 г. за първи път в историята на световните първенства участие в най-големия футболен форум взимат отбори от 32 страни. Поради тази причина в груповата фаза на турнира се добавят още две групи. 

Разпределението на отборите е направено по идеален начин - във всяка група има по два европейски тима, един американски и един африкански или азиатски, като изключение прави единствено групата на Аржентина, Хърватия, Ямайка и Япония.

На това световно първенство също, както и през другите Мондиали, изненадите не липсват. Испания за пореден път играе ролята на жертва, която въпреки разгромната си победа с 6:1 над тима на България, ръководен от Христо Бонев, остава на трето място в групата зад лидерите Нигерия и Парагвай. 

Колумбия също отпада рано, изоставайки на трето място, а Румъния изненадващо побеждава Англия и се класира на 1/8-финал. 

Мондиала във Франция няма да се забрави и с паметния мач между Аржентина и Англия, в който Дейвид Бекъм е изгонен заради нарушение срещу Диего Симеоне. Тогава в крайна сметка аржентинците побеждават "трите лъва" след дузпи с 4:3.

Дейвид Бати и Пол Инс се превърнаха в големите грешници на Англия, след като изпуснаха своите наказателни удари. От своя страна пътят на бъдещия световен Франция към финала никак не бе лек.

Във втория кръг, "петлите" победиха трудно Парагвай с 1:0 след продължения, благодарение на гола на Лоран Блан в 113-ата минута, който на практика и детронира "гуараните".

На 1/4 финалите, Франция отново се измъчи, този път срещу Италия. "Петлите" и "адзурите" не успяха да се победят в редовното време и в продълженията, завършвайки 0:0. В крайна сметка се стигна до дузпи, в които домакинът на Мондиала бе по-концентриран и стигна до крайната победа.

Пропуските на Албертини и Ди Биаджо за Италия от бялата точка лишиха отбора от продължаване на 1/2 финалите на турнира и в крайна сметка Франция триумфира след победа с 4:3 при дузпите.

Къде изненадващо, къде не, на 1/2 финалите се и класира Холандия, която с голове на Клуиверт и Бергкамп победи намиращия се в отлична форма отбор на Аржентина.

Пълната сензация в този турнир Хърватска пък хвърли нова бомба, след като разби на пух и прах Германия с класическото 3:0 и по този начин "шахматистите" също се класираха за 1/2 финалите на дебютното за тях Световно първенство.

Там те срещнаха бъдещия световен шампион Франция, който стигна до победата с 2:1. Балканците откриха първи резултата чрез Давод Шукер, който хвърли в екстаз 76-те хиляди души на "Стад Дьо Франс" в началото на второто полувреме.

След това обаче "петлите" взеха своето с два гола на защитника Лилиян Тюрам. В другия полуфинален мач, Бразилия победи Холандия след дузпи с 4:2, след като двата тима завършиха при резултат 1:1 в редовното време.

На финала на "Стад дьо Франс" в крайна сметка се изправиха Франция и Бразилия и "петлите" малко неочаквано разнищиха с 3:0 тогавашния световен футболен хегемон.

Два гола на феноменалния Зинедин Зидан и един на Емануел Пти, "петлите" съкрушиха "златистите" и в крайна сметка Франция стана за пръв път световен шампион в своята история.

В малкия финал пък Хърватска на Давор Шукер победи Холандия с 2:1 и взе бронза на Мондиала. Просинчески и Шукер вкараха за "шахматистите", а попадението за "лалетата" бе дело на Будевайн Зенден.

ФИНАЛ

ФРАНЦИЯ - БРАЗИЛИЯ 3:0

[1:0] Зидан 27'
[2:0] Зидан 45'
[3:0] Пти 92'

ФРАНЦИЯ: Бартез, Тюрам, Десаи, Лебьоф, Лизаразу, Дешан, Карембьо (56 - Богосян), Пти, Зидан, Джоркаеф (Виейра), Гиварш (66 - Дюгари);

БРАЗИЛИЯ: Тафарел, Кафу, Алдаир, Жуниор Баяно, Роберто Карлош, Сезар Сампайо (75 - Едмундо), Дунга, Ривалдо, Леонардо (45 - Денилсон), Бебето, Роналдо;

Стадион: "Стад дьо Франс", Париж;

Зрители: 80 000 души;

Съдия: Саид Беляола (Мароко);