Бившият ирански национал и легенда на футбола в Азия Али Даеи е бил осъден на смърт за подкрепа на протестите в тази страна, съобщиха част от световните медии. Нито един официален източник не коментира местонахождението му и много от спортните медии в света се опасяват, че му се е случило нещо лошо. 

От дни хората в Иран протестират срещу убийството на Махса Амини, която бе убита заради това, че е нносила по грешен начин хиджаб, от който се подавал кичур от косата й. По информация на властите тя починала от естествена смърт, но от снимки, изтекли в социалните мрежи, се вижда, че е била бита до смърт. След публичния си протест срещу властта в страната и репресията й към жената Даеи е бил арестуван и след това получил смъртна присъда.

Един от вестниците в Иран казва, че паспортът му е бил конфискуван заради съобщенията за подкрепа в Instagram, пише "Труд". Засега няма официални потвърждения на информацията, която се разпространява в социалните мрежи.

Легендарният Даеи е синоним на футбола в Иран. Бившият нападател на Байерн Мюнхен изигра 149 мача за страната си и отбеляза рекордните (Кристиано Роналдо подобри постижението му) допреди няколко години за национален отбор 109 гола.