С тежестта на цяла нация, лежаща на раменете им, световното първенство може да бъде ожесточен турнир за селекционерите. Мондиал 2022 не е изключение и в изминалите 27 дни паднаха няколко треньорски глави по една или друга причина. На някои от тях им бе показана вратата, втори подадоха оставки, а трети сложиха край на кариерата си. По време на турнира в Катар 10 наставници останаха без работа, а трима от тях са португалци. „Тема Спорт“ ви представя всеки един от тях.

ТИТЕ, 61 Г.,

БРАЗИЛИЯ

Селекционерът на селесао вече беше заявил, че ще се оттегли след края на Мондиал 2022, но отпадането на фаворитите в турнира дойде много по-рано от очакваното – Хърватска ги отстрани на 1/4-финалите след изпълнение на дузпи.

61-годишният специалист пое Бразилия през 2016-а, извеждайки тима до триумф на Копа Америка през 2019-а, но и до разочароващо представяне на Световното първенство в Русия преди 4 години – там селесао отново си събра багажа на 1/4-финалите. Под ръководството на Тите златистите изиграха 81 мача, печелейки 60 от тях. В този период отборът записа само 6 поражения, а същевременно се разписа 172 пъти.

Вариантите за негов наследник са много – Карло Анчелоти (Реал Мадрид), Абел Ферейра (Палмейрас), Фернандо Динис (Флуминензе) и Ренато Гаучо.

ЛУИС ВАН ГААЛ,

71 г., НИДЕРЛАНДИЯ

Бившият треньор на Аякс, Барселона, Байерн и Манчестър Юнайтед този път наистина сложи край на кариерата си. 71-годишният специалист напусна поста си, след като Нидерландия загуби след изпълнение на дузпи от Аржентина на 1/4-финалите. Така лалетата завършиха турнира без нито едно поражение в редовното време – 3 победи и 2 равенства. Това беше трети период на Ван Гаал начело на Нидерландия, който излезе от пенсия след разочароващото представяне на тима на Евро 2020. И в него той не записа нито една загуба – 14 успеха и 6 равенства от 20 двубоя. Лалетата вече разкриха през април, че юздите ще поеме 59-годишният Роналд Куман, който изпълняваше ролята между 2018-а и 2020-а, след което се насочи към Барселона.

ЛУИС ЕНРИКЕ,

52 Г., ИСПАНИЯ

След сензационното отпадане на 1/8-финалите от Мароко логично Испания и Луис Енрике се разделиха. Под ръководството на Лучо, който пое юздите на 9 юли 2018-а (б.р. – имаше кратка пауза от 4 месеца заради смъртта на дъщеричката му), фуриите стигнаха 1/2-финал на Европейското първенство през миналата година и участваха във финалите на Лигата на нациите.

Луис Енрике води Испания в 47 мача, в които записа 26 победи, 14 равенства и 7 загуби. Само два дни след унижението в Катар Испанската кралска федерация обяви и наследника на Лучо – Луис де ла Фуенте, който прекара близо десетилетие като наставник на младежките формации на фуриите.

ХЕРАРДО МАРТИНО,

60 Г., МЕКСИКО

Аржентинският специалист, който в миналото беше начело на Барселона и гаучосите, пое пълна отговорност за отпадането на Мексико в груповата фаза и подаде оставка. За последно ацтеките не бяха стигали до елиминациите на мондиал през далечната 1976 г.

60-годишният специалист пое тима през януари 2019-а, след като спечели МЛС с Атланта Юнайтед. На Мондиал 2022 Мексико регистрира победа, равенство и поражение, а под ръководството на Тата Мартино ацтеките записаха общо 42 победи, 12 хикса и 12 поражения в 66 двубоя.

Според ESPN фаворит №1 за негов наследник е наставникът на Пачука Гилермо Алмада.

РОБЕРТО МАРТИНЕС,

49 Г., БЕЛГИЯ

Един от най-дългите мандати в световния футбол приключи, след като златното поколение на Белгия не успя да прескочи груповата фаза на Мондиал 2022. Роберто Мартинес заяви, че неговите 6 години начело са били прекрасни, но разочароващият край на турнира в Катар не подобава на талантите, с които разполага.

Бившият мениджър на Евертън и Уигън изведе Белгия до трето място на Мондиал 2018 и до 1/8-финалите на Евро 2020. Няколко поредни години червените дяволи бяха №1 в ранглистата на ФИФА,  но в началото на 2022-ра бяха изпреварени от Бразилия. Начело на Белгия Мартинес има 80 мача, в които записа 56 победи, 13 равенства и 11 загуби. Неговият асистент – Тиери Анри, е един от водещите кандидати за нов селекционер.

ПАУЛО БЕНТО,

53 Г., ЮЖНА КОРЕЯ

Португалецът пое Южна Корея след отпадането в груповата фаза на Мондиал 2018, а сега в Катар 53-годишният специалист изведе отбора до елиминации за първи път от 2010-а. На 1/8-финалите обаче дойде унизителното поражение с 1:4 от Бразилия, което сложи край на 4-годишния престой на Бенто, след като подаде оставка.

Бившият наставник на Олимпиакос и Португалия достигна до 1/4-финалите за Купата на Азия през 2019-а, като води Южна Корея в 57 мача, регистрирайки 35 победи, 13 равенства и 9 поражения. Очаква се азиатците да назначат нов селекционер до февруари, а фаворит е сегашният треньор на Гангуон Йонг-Со Чой.

ОТО АДО,

47 Г., ГАНА

Неопитният 47-годишен специалист, който е роден в Германия, напусна Гана след отпадането в груповата фаза. Бившият футболист на Борусия Дортмунд беше спуснат с парашут между позорното отпадане в Купата на Африка през януари и плейофите за Мондиал 2022. Ото Адо води Черните звезди в 12 мача, в които записа 4 победи, 3 равенства и 5 загуби. Той ще се завърне в Дортмунд, където от 2019-а работи по развитието на талантите на клуба.

Бившият мениджър от Висшата лига Крис Хютън бе технически съветник на отбора на турнира, но намекна, че би искал отново да бъде треньор. Може ли той да бъде следващият селекционер на Гана?

ФЕРНАНДО САНТОШ,

68 Г., ПОРТУГАЛИЯ

Роденият в Лисабон специалист пое юздите през далечната 2014-а на 23 септември, когато замени… Пауло Бенто. 68-годишният треньор и мореплавателите се разделиха след отпадането на 1/4-финалите от Мароко.

Опитният наставник обаче ще остане завинаги в историята на португалския футбол, след като изведе отбора до триумф на Евро 2016 и Лигата на нациите, трето място на Купата на конфедерациите и 1/8-финали на Мондиал 2018 и Евро 2020. Той води мореплавателите в 109 мача, записвайки 67 успеха, 23 равенства и 19 поражения.

Вариантите за негов заместник са много, а според някои информации Португалия вече се е свързала с Жозе Мауриньо.

КАРЛОШ КЕЙРОШ

69 Г., ИРАН

Играта на котка и мишка между Иран и Карлош Кейрош започна още през 2011-а, когато португалецът пое юздите. Той се задържа чак до 2019-а, след което напусна, а на 7 септември 2022-ра се завърна, за да води тима на Мондиал 2022. Тимът отпадна в груповата фаза и 69-годишният специалист прекрати отношенията си след само 6 мача (3 победи, 1 равенство и 2 загуби).

Новият селекционер ще стане ясен през януари, а в част от медиите съобщават, че Иран отново ще покани Кейрош. Други информации обаче твърдят, че местната федерация преговаря с хърватина Бранко Иванович.

ГУСТАВО АЛФАРО

60 Г., ЕКВАДОР

Аржентинецът напусна бесен след отпадането в груповата фаза, тъй като Еквадорската футболна федерация му дължи пари. Алфаро и неговият треньорски щаб прекратиха договорите си на 29 ноември, но все още не са получили нищо за класирането на отбора на Мондиал 2022.

Не е ясно как ще се развие казусът, а Алфаро пое Еквадор на 26 август 2020-а и изведе отбора до историческа квалификационна кампания в зона КОНМЕБОЛ. Общо той записа 35 мача, 12 победи, 14 равенства и 9 поражения.

Материал на Любомир Изов, в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС