Зa Аржентина предстои двубой от 6-ия кръг на квалификационната кампания за Мондиал 2026 в зона КОНМЕБОЛ. Това обаче няма да е просто пореден мач, тъй като тази вечер от 02:30 часа гаучосите гостуват на Бразилия в Рио де Жанейро в поредното издание на южноамериканската класика. Срещата ще се проведе на легендарния стадион „Маракана“, а световните шампиони ще се стремят да победят Селесао като гости в квалификационен двубой за първи път в историята си.

Текущият формат на битката за класиране на световни първенства бе създаден за Мондиал 1998, като именно тогава започнаха битките между двете страни в квалификациите. След това балансът на Аржентина в страната на кафето в пресявките е отрицателен – 3 загуби и само едно равенство. Двата съперника не се срещнаха в квалификационния цикъл за турнира във Франция през 1998-а, тъй като Бразилия се класира директно като световен шампион. Така първият случай бе през 2000 година, когато с Марсело Биелса като селекционер албиселесте падна с 1:3 в Сао Пауло. За златистите два пъти се разписа Вампета, а веднъж вкара и Алекс. Почетното попадение за Аржентина бе на Матиас Алмейда, а в крайна сметка това се оказа единственото поражение на гаучосите в тази квалификационна кампания.

4 години по-късно бразилците отново спечелиха в Бело Оризонте. Роналдо имаше звездна вечер с хеттрик за крайното 3:1. Хуан Пабло Сорин реализира гола за албиселесте, който отново беше воден от Марсело Биелса. По пътя към Мондиал 2010 в РЮА двата големи съперника в Южна Америка направиха 0:0 в Бело Оризонте. Лионел Меси беше част от титулярите, а той е и единственият играч, който все още е активен от онзи състав на гаучосите.

8 години по-късно (б.р. – Бразилия не участва в квалификациите за Мондиал 2014, тъй като беше домакин) селесао прегази с 3:0 Аржентина с голове на Коутиньо, Неймар и Паулиньо. Николас Отаменди, Анхел ди Мария и Меси са единствените, които тогава бяха част от отбора, воден от Едуардо Бауса. През 2021-ва пък квалификационният двубой на „Маракана“, който трябваше да се проведе в разгара на пандемията от COVID-19, беше прекратен още в 5-ата минута от здравните власти. Така че световният шампион се надява петата визита на Бразилия през този век в подобна битка да се окаже късметлийска.

„Не знам дали те са най-удачният съперник за възстановяване след грешна стъпка. Бих казал не. Но когато падаш, всички опоненти са полезни“, коментира селекционерът на Аржентина Лионел Скалони след поражението с 0:2 от Уругвай преди няколко дни. Все пак феновете на гаучосите могат да гледат и позитивно на историята, тъй като в последните 3 двубоя със селесао под ръководството на Скалони любимците им не са допуснали гол. Иначе равносметката на 45-годишния специалист срещу златистите като наставник е 2 успеха, 2 загуби и 1 равенство.

Първата му среща с Бразилия бе през 2018-а в контрола, спечелена от страната на кафето с 1:0. Единственото попадение тогава реализира централният защитник Миранда. Двубоят бе доста скучен и с малко положения за гол. На Копа Америка 2019 селесао срази Аржентина с 2:0, но албиселесте бяха недоволни от съдийските решения. Попадение на Меси бе отменено, а за златистите се разписаха Габриел Жезис и Роберто Фирмино.

През 2019-а обаче започна позитивната серия на гаучосите срещу техния най-голям съперник. Те победиха с 1:0 в контрола в Саудитска Арабия, а голът бе дело на Лео Меси. На Копа Америка 2021 дойде мечтаната нощ за Аржентина. Двата отбора се срещнаха във финала на турнира, който се игра на бразилска земя. „Финалите не се играят, те се печелят“, гласи една популярна фраза. И точно това направиха албиселесте, като в средата на първото полувреме в герой се превърна Ди Мария. По пътя към Мондиал 2022 Аржентина и Бразилия направиха постно 0:0 в лесно забравим квалификационен двубой.

Материал на Любомир Изов