Шест фланелки, носени от Лионел Меси по време на триумфалната кампания с Аржентина на Световното първенство през 2022 година, ще бъдат продадени на търг през декември, обявиха от Sotheby’s – изчислената им стойност се очаква да надхвърли 10 млн. долара.

Футболната суперзвезда носи тези фланелки по време на първите полувремена на мачовете от груповата фаза на Мондиала срещу Саудитска Арабия и Мексико, както и в двубоите срещу Австралия, Нидерландия и Хърватия – и във финала с Франция. Победната серия на Аржентина бе и последният значим трофей, който убягваше в кариерата на Меси – той не бе стигал до световната титла в предишните си четири участия на Мондиали.

Ако фланелките в действителност минат границата от 10 млн. долара, това може да стане и най-скъпата продажба на спортни сувенири, разкриха от Sotheby’s. Най-скъпата индивидуална фланелка, продавана някога на търг, бе на баскетболната легенда Майкъл Джордан от рейда му на Финалите на НБА с Чикаго Булс през 1998. Тя беше продадена за 10.1 млн. долара миналата година.

Аукционните къщи все по-често взимат под внимание в последните години именно спортни сувенири, имайки предвид, че ги считат за разрастващ се пазар. Фланелките са донесени на търг от американската технологична старт-ъп компания AC Momento, която помага на атлетите да менажират колекции на спортни сувенири. Част от продажбата ще бъде дарена на проекта UNICAS – инициатива на детска болница в Барселона, която помага на деца, страдащи от редки заболявания.

Фланелките ще бъдат на разположение за безплатно обществено гледане, когато са пуснати на търг, между 30 ноември и 14 декември.