Вратарят на Полша Войчех Шчесни се превърна в герой за отбора си след спасената дузпа срещу Аржентина. Стражът отрази наказателния удар на Лионел Меси, но тимът му загуби с 0:2. Въпреки това обаче се класира на осминафиналите на Мондиала в Катар. 

“Разговорът ми с Меси? Казах му, че залагам 100 евро, че съдията няма да даде дузпа. Реално погледнато, загубих баса. Не знам дали това е разрешено, може би ще ме накажат. Не смятам да давам парите на Меси, той си има достатъчно”, заяви Шчесни пред полските медии. Шчесни потвърди, че е имало контакт между него и Меси, но той е бил незначителен и не е очаквал, че арбитърът Дани Макели ще отсъди наказателен удар. 

“Веднага казах на съдията, че съм докоснал Меси с ръка по лицето, но това не е дузпа. Той обаче реши друго. И още по-добре - така успях да се проявя. Сега мога да кажа, че съм знаел къде ще стреля Меси, но тогава не бях толкова уверен. Понякога Лео наблюдава вратарите, а друг път бие със сила. Знаех, че ако заложи на силата, ще насочи топката вляво от мен. Щастлив съм, защото спасяването ми помогна на отбора. Изпитвам голямо удовлетворение”, каза Шчесни. 

“Истината е, че играхме срещу отбор от по-висока класа. Те могат да държат топката 90 минути и да не ни я дадат. Срещу такъв отбор можеш да спечелиш веднъж от 100 мача. Да, загубихме, но за първи път в живота си се радвам на загубата на Полша”, сподели стражът. 

“Мачът продължи много дълго. Сякаш минаха 5 часа. Беше ужасно, но и прекрасно. Важното е, че продължаваме напред, няма значение как. Факт е обаче, че играхме безобразно”, призна цитираният от "Труд" Шчесни. 

“Полша не е прескачала групите на Световно първенство от 1986 година. Всички сме уморени, дори нямахме сили да празнуваме. Но сбъднахме една мечта”, добави вратарят на поляците, който вече има две спасени дузпи в Катар.

Така той стана едва третият в историята, който спасява две дузпи в рамките на един Мондиал. Другите двама са неговият сънародник Ян Томашевски пред 1974-а и американецът Брад Фридъл през 2002-а.