Фернандо Сантош преминава от треньор на Кристиано Роналдо към друга футболна легенда Роберт Левандовски. Месец след като се раздели с родната си Португалия, Сантош беше представен във Варшава във вторник като треньор на националния отбор на Полша.

68-годишният Сантош стана третият чуждестранен специалист, който ще ръководи поляците. Преди него тази възможност получиха Лео Бенхакер и Пауло Соуса.

Сега Сантош ще бъде начело на отбор, чийто капитан е Левандовски, нападателят на Барселона, който на 34 години е към края на кариерата си и може да му остава само Европейското първенство през 2024 г. и вероятно Мондиал 2026 г., за да играе на международно ниво.

Португалецът е натоварен със задачата да подобри незадоволителното представяне на Полша на последните големи турнири. От 1986 г. насам националният отбор е преминавал груповата фаза само на едно Световно (2022) и едно Европейско първенство (2016).

Полската федерация не продължи договора на предшественика на Сантош, Чеслав Михниевич, след като достигна фазата на елиминациите на Световно първенство за първи път от 36 години. Договорът му изтече на 31 декември.

Бившият треньор на Португалия и Република Корея Пауло Бенто и легендата на Ливърпул Стивън Джерард, наскоро уволнен от Астън Вила, бяха свързвани с работата.

Снимка: БГНЕС