Мач, достоен за финал! Англия и Франция изиграха зашеметяваща среща помежду си от 1/4-финалите на Мондиал 2022, в която "Петлите" ликуваха с 2:1.

Още в началото Орелиен Чуамени откри резултата, а след това пропуските пред Юго Лорис се заредиха един след друг. В началото на второто полувреме Хари Кейн изравни от дузпа, след което и двата отбора имаха отлични шансове да поведат.

Но късметът се усмихна на настоящия световен шампион. С 4-ия си гол в турнира Оливие Жиру даде преднина на Франция и само няколко минути по-късно драмата стана пълна. Кейн изпусна втората дузпа за Англия в мача и това се оказа фатално за "Трите лъва".

В спор за място на финала Франция среща сензацията Мароко, който елиминира Испания и Португалия. Другият 1/2-финал на Мондиал 2022 противопоставя Хърватия и Аржентина. 


Гарет Саутгейт и Дидие Дешан заложиха на всичко най-добро, с което разполагат в момента. Селекционерите не предприеха нито една промяна в съставите си от мачовете, съответно със Сенегал (3:0) и Полша (3:1) от 1/8-финалите на Мондиал 2022.

Кайл Уокър имаше тежката задача да се справя с голямата звезда на Франция Килиан Мбапе. Букайо Сака и Фил Фодън действаха по фланговете, капитанът Хари Кейн поведе атаката.

В предни позиции за световния шампион освен Мбапе, действаха още Усман Дембеле и Оливие Жиру. Антоан Гризман беше поставен зад тях и отново имаше задачата да помага и в дефанзивен план.

Това беше 32-ри мач между двата отбора, като предимството е на страната на островитяните – 17 победи, 9 загуби и 5 равенства. Но 10 от успехите на "Трите лъва" са преди 1950 г.

На Световни първенства Англия има две победи от два мача – през 1996 г. и 1982 г, и в двата случая в груповите фази. В последните 8 срещи с Франция във всички турнири, обаче, Англия имаше само една победа.

"Петлите" започнаха мача по-добре и след няколко опасни атаки, поведоха след малко повече от четвърт час игра. Франция организира страхотна атака, минала през Килиан Мбапе, Усман Дембеле и Антоан Гризман. Последният подаде към Орелиан Чуамени, който нанесе фамозен удар от дистанция и топката попадна в долния ляв ъгъл зад изненадания Джордан Пикфорд – 1:0!

След това Англия натисна и удар на Люк Шоу от фаул беше сигурно уловен от Юго Лорис. Натискът на "Трите лъва" продължи и Хари Кейн с великолепно движение с тяло се освободи и стреля от малък ъгъл. Лорис обаче скъси дистанцията и изби, след което защитата на Франция изчисти.

После Англия поиска дузпа за фаул срещу Кейн, но ВАР прецени, че няма основания главният съдия Уилтън Сампайо от Бразилия да посочи бялата точка. След почти половин час игра Хейн отправи истински снаряд, но отново беше спрян от Лорис.

След почивката Англия продължи с натиска си и в 52-ата минута спечели дузпа, след като Чуамени фаулира Букайо Сака. Зад топката застана Кейн, който не сбърка – 1:1, и по този начин се изравни на върха на голмайсторската листа за Англия с Уейн Руни с по 54 гола.

Франция можеше на секундата да възстанови аванса си, след като Адриен Рабио беше изпуснат от централните защитници и шутира мощно, но Пикфорд изби. В 70-ата минута Хари Магуайър засече с глава, но топката се отби от външната страна на лявата греда, а после Сака не успя да засече хубаво подаване.

Мачът продължи да бъде двуостър и Пикфорд спаси удар от близко разстояние на Жиру. Но минута по-късни нападателят на Милан отново даде преднина на Франция. Гризман центрира от фланга на близката греда, където Жиру надигра Магуайър и с глава матира Пикфорд за 2:1!

После Англия получи втора дузпа в мача, след като Тео Ернандес избута в гръб Мейсън Маунт. Зад топката отново застана Кейн, но този път ударът му мина над напречния стълб! И това се оказа фатално за островитяните, защото до края на мача нов гол не падна и Франция продължи напред. 

Англия – Франция 1:2

Голмайстори: 0:1 Чуамени (17), 1:1 Кейн (54-д), 1:2 Жиру (78)

Англия: 1. Джордан Пикфорд – 3. Люк Шоу, 6. Хари Магуайър, 5. Джон Стоунс (90-Грийлиш), 2. Кайл Уокър – 4. Деклан Райс, 8. Джордан Хендерсън (79-Маунт), 22. Джуд Белингам – 17. Букайо Сака (79-Стърлинг), 9. Хари Кейн (К), 20. Фил Фодън (85-Рашфорд)
Селекционер: Гарет Саутгейт

Франция: 1. Юго Лорис (К) – 22. Тео Ернандес, 18. Дайо Упамекано, 4. Рафаел Варан, 5. Жул Кунде – 8. Орелиен Чуамени, 14. Адриен Рабио – 10. Килиан Мбапе, 7. Антоан Гризман, 11. Усман Дембеле (79-Коман) – 9. Оливие Жиру
Селекционер: Дидие Дешан

Стадион: "Ал Байт"
Съдия: Уилтън Сампайо (Бразилия)
Жълти картони: Магуайър (Англия); Гризман, Дембеле, Ернандес (Франция)

Снимки: БГНЕС