Испания започна с разгромна победа на Световното първенство в Катар, след като разнебити със 7:0 Коста Рика. На стадион “Ал Тумама” в Доха “Ла Фурия” не остави никакви съмнения в по-високата си класа и дори пожалиха противника си, вкарайки само 7 гола.

Още до 31-та минута възпитаниците на Луис Енрике вкараха три гола чрез Дани Олмо (11), Марко Асенсио (21) и Феран Торес (31 от дузпа). Феран вкара и втория си гол в началото на второто полувреме, а в 75-та Гави също сложи името си сред голмайсторите. В края на мача Карлос Солер (90) и Алваро Мората (90+2) довършиха противника си.

Така “Ла Фурия” започна със самочувствие и поведе в класирането на Група Е. По-рано днес Япония хвърли поредната сензация в Катар като надигра с 2:1 Германия. В следващите мачове на 27 ноември Испания среща Германия, а Япония ще се изправи срещу Коста Рика.

Луис Енрике бе направил няколко интересни хода в стартовия си състав, като пусна като централен защитник Родри, а Марко Асенсио взе функциите на “фалшива деветка”. В средата на терена пък конците дърпаха тийнейджърите Педри (19) и Гави (18). През второто полувреме дебют за Испания записа друг от големите таланти на Барселона Алехандро Балде (19), извикан на пожар в националния отбор.

Испанците показаха още от първите минути, че няма да допуснат изненада и след два пропуска на Дани Олмо и Марко Асенсио в 11-та минута поведоха в резултата. Дани Олмо и Гави разсякоха защитата на костариканците с двойно подаване. Олмо овладя технично, за да се измъкне от защитник, след което с лекота прокара топката покрай Кейлор Навас за 1:0.

Десет минути по-късно “Ла Фурия” удвои преднината си. Поредна многоходова атака, при която Бускетс намери на лявото крило Жорди Алба. Защитникът намери около точката на дузпата Марко Асенсио, който с прекрасно насочен удар с левия си крак реализира втори гол за Испания.

Именно Алба бе в основата и на третия гол. Защитникът беше спънат от Оскар Дуарте в наказателното поле на костариканците. Реферът беше категоричен и посочи бялата точка. От нея Феран Торес нямаше проблеми и прати Кейлор Навас в обратния ъгъл за 3:0.

До края на полувремето Асенсио нямаше късмет да вкара четвърти гол за тима си, но това направи Феран в началото на втората част. В 54-та минута нападателят влезе на скорост в наказателното поле на противника, възползва се от неразбирателство между Навас и Калво, за да вземе рикоширалата топка и да я вкара в мрежата. 4:0 за Испания!

Последва пропуск на Мората, който в 75-та минута асистира за петото попадение на “Ла Фурия”. Нападателят на Атлетико Мадрид центрира от лявото крило и намери на границата на наказателното поле Гави. Оттам тийнейджърът намери изящно топката от въздуха и с помощта на лявата греда направи 5:0. Така Гави стана най-младият голмайстор за Испания на Световно първенство. Той е и най-младият футболист, реализирал гол на Мондиал след Пеле на финала през 1958 г.

В 90-та минута на срещата Карлос Солер вкара и шести гол. Полузащитникът на ПСЖ дебнеше за грешка около точката на дузпата и дочака една отклонена топка. След това с лекота вкара шестия гол във вратата на съотборника си от френския гранд Кейлор Навас. Във втората минута на добавеното време и Алваро Мората най-накрая успя да се разпише. Дани Олмо намери нападателя в наказателното поле, който с прецизен удар с левия крак направи 7:0.

Испания - Коста Рика 7:0

1:0 Дани Олмо 11’
2:0 Марко Асенсио 21’
3:0 Феран Торес 31’-дузпа
4:0 Феран Торес 54’
5:0 Гави 75'
6:0 Карлос Солер 90'
7:0 Алваро Мората 90+2'

Испания: Унай Симон, Аспиликуета, Родри, Лапорте, Алба (14 - Балде), Бускетс (64 - Коке), Педри (57 - Солер), Гави, Феран (57 - Мората), Олмо, Асенсио (69 - Уилямс)

Коста Рика: Навас, Овиедо (82 - Матарита), Калво, Дуарте, Мартинес (46 - Уостън), Фулър, Борхес (72 - Агилера), Техеда, Бенет (61 - Руис), Контрерас (61 Самора), Кембъл