Христо Стоичков разговаря с една от перлите на националния отбор на Испания и на Барселона Педри за ТВ гиганта "Унивижън", като Камата направи съпричастна и българската аудитория чрез предаването "Код Спорт" по RING. Педри е "Златното момче" на 2021 година като най-добър млад играч на Международната асоциация за футболна история и статистика. Също и част от идеалния отбор на Примера дивисион, както и най-добър млад играч на Евро 2020. В колекцията си от отличия има и сребърен медал от олимпиадата в Токио. Предлагаме акценти от разговора на Христо Стоичков с Педри:

- Педри, млад си, но вече носиш голяма отговорност. Играеш в средата на терена, а оттам минават 90 процента от топките. Но имаш до себе си двама големи майстори, както аз ги наричам архитекти на играта. Това са твоят треньор Шави и безкрайно опитният ти съотборник Бускетс. Какви съвети ти дава например Шави по време на тренировките и мачовете?
- Наистина, трябва да призная - за мен е много голям късмет, че именно Шави ми е треньор. Той ми разказва безрезервно за тънкостите и скритите страни на моя пост. И най-вече за онова безценно умение как да се подава топката между линиите. 

- А Бускетс?
- Да, имам привилегията и той също така да ме съветва. Това ми дава увереност, защото знам, че до себе си имам човек, който уверено ме води по правилния път.

- Определено Барселона премина през труден период, в който бяха подменени доста футболисти, както и системата на игра. Какво все още липсва на тим като днешната Барса, в който има толкова много таланти? Докъде може да стигне този отбор?
- Мисля, че ще стигнем далеч и вече го загатваме. С Шави начело без съмнение сме тръгнали по правилния път. Ветераните в отбора ни дават много добри съвети на нас, младите и ни помагат да израснем. И вече направихме добра сплав в тима.

- Какво можем да очакваме от испанския национален отбор с такъв голям треньор начело, какъвто е Луис Енрике?
- Всички вече отбелязват, че подобно на Барселона, и националният отбор на Испания също е пълен с качествени млади футболисти. А начело е наистина авторитетен и можещ специалист в лицето на Луис Енрике. Той на първо място успява да ни накара да разберем какво иска от играта и после как да го постигнем. И категорично смятам, че с него начело Испания може да стигне много далеч.

- Манталитетът на Луис Енрике дава една фундаментална сила на играчите. Той определено предава много енергия, разговаряйки със своите футболисти. След успешното си участие в Лигата на нациите настоящият отбор на Испания готов ли е да се завърне като номер едно в света?
- Да, мисля го. Нещо повече - още на европейското можехме да сме номер едно, но ни споходи известен малшанс при дузпите срещу Италия. Днес обаче съм абсолютно сигурен в едно - националният ни отбор ще се бори докрай за титлата на Мондиала в Катар. 

- Какво ще кажеш за Лео Меси - световната мегазвезда, с когото си делил известно време една съблекалня.
- Беше истинска мечта и даже някаква лудост да играя заедно с Лео. Феновете неслучайно му се възхищават еуфорично, гледайки го дори само по телевизията. Но когато си до него на терена по време на мач или даже само на тренировка, си е наистина същинска лудост. Много се вълнувах преди първата ми тренировка заедно с него. Много. И даже се чудех по какъв начин да се обръщам към него.