Съдбата понякога си прави огромни шеги, а сочените с пръст изведнъж стават герои, при това пред очите на целия свят. Япония изуми феновете по целия свят, след като предизвика огромно сътресение, направо гигантско цунами, още в началото на световното първенство в Катар, побеждавайки четирикратния шампион Германия с 2:1. И докато това си бе сензация, още по-голямата е друга. Малцина биха предвидили, че нападателят Такума Асано (28 г.) ще отбележи победния гол и ще се превърне в героя на мача. 

Германия доминираше напълно над самураите през първото полувреме. И азиатският отбор не просто бе нагазил до шия във водата, а имаше опасност да се удави. Илкай Гюндоган вкара от дузпа, а след това ВАР отмени гол. Докато отборите излязат на почивка, Германия беше необуздана и се готвеше за разгром. А сините самураи изглеждаха почти отчаяни. През втората част обаче Япония скъса сценария и преоткри своя войнски дух. Благодарение на запомнящ се бек, вдъхновени смени и прилив на енергия видяхме впечатляващ обрат. Резервата Рицу Доан изравни в 75-ата минута, докарвайки азиатските фенове до лудост, а само осем по-късно друга резерва – Асано, стреля покрай Нойер, за да донесе на своя отбор първата победа от седем издания на мондиала.

По ирония на съдбата залпът с два гола, който превърна Япония в убиец на гиганти, бе от футболисти, които изкарват прехраната си в… Бундеслигата. Това беше класически случай на ухапване на ръката, която те храни от Даичи Камада, Уатару Ендо, Кох Итакура, Доан, и Асано. Последният е този, който заслепи всички – включително и феновете на Бундестима, та дори и служителите на клубния му отбор.

Асано, който в момента е част от закъсалия в елита Бохум, мина още през Щутгарт и Хановер. Той прекара последните 5 сезона в Германия, има и 2 години в Сърбия с Партизан. 7 кампании, които в най-добрия случай бяха незабележими. Това е най-меката дума, която може да се използва.

Всъщност той е вкарал само четири гола в 61 мача в Бундеслигата. В първите 6 двубоя този сезон за Бохум той нито вкара, нито направи асистенция, а отборът му записа най-лошия си старт в историята – загуби всичките срещи. В шестата от тях – на 10 септември срещу Шалке, Асано се контузи скоро след старта. И така и не се върна в игра, преди да дойде прекъсването на Бундеслигата заради мондиала…

И така, обратно в Япония. Месните фенове бяха особено критични към треньора Казу Мориясу, когато повика Асано за Катар въпреки по-слабото представяне в Бундеслигата и продължително отсъствие поради контузия. Повечето бяха убедени, че голмайсторът на Селтик Киого Фурухаши или Юя Осако от Висел Кобе, които бяха на предишното световно в Русия, заслужават повече място в отбора. Причината – от Асано може да се очакват най-много един-два блестящи спринта по крилото или пък здраво тичане при преса. Но да вкара, камо ли срещу суперфаворит?

Такума Асано обаче опроверга критиците и накара всички съмняващи се, да се чувстват жестоко сгрешили. Спринтирайки, овладя по перфект начин дълга топка, след което намери малката пролука между Нойер и страничния стълб – Япония бе в екстаз.

Такума пък със сигурност отново се е почувствал горд. Той трябваше да бъде голяма звезда. Още през 2016 година не някой друг, а Арсен Венгер съзря качествата му и го привлече от Санфрече Хирошима в Арсенал. „Много млад и талантлив, той ще е бъдещето“, описа го великият французин. Заради проблеми с работната виза обаче той така и не игра за топчиите. Превърна се в забравен човек. В Партизан вкарваше, но след неразбории с клуба отново си тръгна от Сърбия под облак от дъжд. Той го следваше и в Германия. По всички стандарти кариерата му не е тази, която му бе предричана. Но представянето в сряда, 23 ноември 2022 година, бе такова, че не само Япония, но и световното първенство няма да забрави.


Материал на Fifa.com