ФИФА започна дисциплинарна процедура срещу футболната асоциация на Сърбия, предаде Би Би Си. Сръбският национален отбор е окачил спорно знаме с изображение на Косово в съблекалнята си преди загубата от Бразилия на Световното първенство.

Флагът изобразяваше очертанията на Косово, запълнени от знамето на Сърбия, с думите "няма да се предадем". През 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия, но Сърбия не го признава за независима държава.

В петък Футболната федерация на Косово (ФФК) подаде жалба до ФИФА, световния ръководен орган на футбола, заради "шовинистичната реторика" на Сърбия, предаде АФП.

В изявлението се казва: "Такива прояви на шовинизъм нямат място на спортно събитие, а още по-малко в съоръженията, където се провежда най-голямото събитие на световния футбол, поради което ФФК, като равноправен член с всички останали членове на ФИФА, изисква от тази институция да предприеме санкциониращи мерки срещу действия, които подбуждат омраза между народите и са в разрез с човешките ценности."

"Недопустимо е този акт да се отмине с мълчание, затова настоятелно изискваме от ФИФА да приложи стриктно своите правила и да накаже футболната федерация на Сърбия за това агресивно действие и срещу ценностите, които футболът носи", се добавя в изявлението.

Процедурата на ФИФА е открита въз основа на чл. 11 от Дисциплинарния кодекс на ФИФА, който е "обидно поведение и нарушаване на принципите на честната игра" и включва "използване на спортно събитие за демонстрации от неспортен характер".

Косово беше прието в УЕФА и ФИФА през 2016 г., но според правилата на УЕФА Сърбия и Косово не могат да играят помежду си в квалификациите за Мондиала заради напрежението между двете държави.