Срещата на Кристиано Роналдо с Манчестър Юнайтед беше разгласена като завръщането на блудния син на "Олд Трафорд", но вчера тя завърши с развод, предизвикан от острата му тирада срещу клуба.

Два дни преди откриващия мач на Португалия на Световното първенство по футбол Юнайтед заяви, че незабавно прекратява връзките си с играча, който някога беше най-горещата придобивка във футбола.

Миналата седмица португалският нападател заяви пред Пиърс Морган по TalkTV, че се чувства "предаден" от клуба от Висшата лига и не уважава мениджъра Ерик Тен Хаг.

Той се нахвърли и върху американските собственици на клуба, семейство Глейзър, заявявайки, че те се интересуват много повече от потенциала на Юнайтед за печелене на пари, отколкото от резултатите на терена.

37-годишният играч дори се изправи срещу бившите си съотборници Гари Невил и Уейн Рууни, като заяви, че "те не са ми приятели" след неотдавнашните критики по негов адрес от страна на двамата.

Клубът беше предпазлив в първоначалния си отговор, но в крайна сметка реши, че няма път назад за великия играч на всички времена, който изгори мостовете си.

Съобщава се, че Тен Хаг е казал на шефовете на "Юнайтед", че Роналдо не трябва да играе повече за клуба след своето публично изказване - искане, което е изпълнено от отговорните лица и което в крайна сметка устройва и двете страни.

Незабавното му освобождаване означава, че Роналдо е свободен да си търси нов клуб, но не е сигурно, че ще се намери подходящо място за играча, въпреки статута му във футбола.

Ветеранът, който наскоро вкара 700-ия си клубен гол, се стремеше към трансфер през летния прозорец, след като Юнайтед не успя да се класира за Шампионската лига този сезон.

Но гигантите от Висшата лига и Европа предпочетоха да не пристъпят към закупуване на петкратния носител на Златната топка, което го остави в Юнайтед.

Сега те вероятно ще бъдат още по-предпазливи, след като станаха свидетели на поведението на Роналдо.

Футболната звезда заяви, че клуб от Саудитска Арабия му е предложил двугодишен договор на стойност 350 млн. евро (360 млн. долара) и продължава да настоява, че интерес към него има от страна на водещите европейски клубове.

Катар със сигурност е не само последният му шанс да спечели Световната купа, но и най-добрата възможност да покаже, че все още може да се представя на най-високо ниво. Този шанс е свързван със завръщане в Спортинг Лисабон, където премина през юношеските редици, но договарянето на финансов пакет може да се окаже пречка за играча, който в Юнайтед е получавал седмична заплата от около 500 000 паунда (593 000 долара).

Роналдо се прочу още при първия си престой на "Олд Трафорд", като от изключително надарен тийнейджър, пристигнал през 2003 г., се превърна в един от най-смъртоносните нападатели в световния футбол.

Той спечели първия си трофей от Шампионската лига и първата си Златна топка по време на изпълнения с трофеи период под ръководството на Алекс Фъргюсън.

След шест години напуска Юнайтед и отива в Реал Мадрид, където става най-добрият голмайстор на клуба, печели Шампионската лига още четири пъти и отбелязва 450 гола в 438 мача.

От 2018 г. Роналдо прекара още три плодотворни години в Ювентус, преди да се завърне в Манчестър, където доказа, че все още е сила, с която трябва да се съобразяват.

Но трескавото вълнение, предизвикано от второто му идване, вече е далечен спомен. През този сезон нападателят беше периферна фигура под ръководството на Тен Хаг и наскоро беше наказан дисциплинарно за отказ да влезе като резерва.

Роналдо, който вкара само три гола през този сезон, се завърна в отбора през последните седмици и дори бе капитан на "червените дяволи" при загубата с 3:1 от Астън Вила, която се оказа последната му изява за Юнайтед./БГНЕС