Срещаме се в Париж един пролетен следобед. Tommy Hilfiger Eyewear организира международно събитие, за да отбележи представянето на новата си колекция Polo Piquet в Palais de Tokyo. Пълно е с неонови светлини, ретро екрани, коктейл барове и холограми. Водещ модел е испанската легенда Серхио Рамос. Футболистът на ПСЖ пристига усмихнат и точен. Даваме му няколко карамфила, които той грациозно взима и слага очилата си, готов да устои на светкавицата .

Това е неговата втора година като посланик на Hilfiger и връзката изглежда продължава. Още в началото на разговора той потвърди подозренията ни: „Истината е, че отново съм посланик на Томи, защото съм щастлив. Ние сме много добри партньори”. Футболистът и марката се разбират, Tommy Hilfiger е синоним на традиция, на лидерство. Компания с история, пълна с ценности, способна да обедини различни поколения чрез усилия и ангажираност. Също като вечния №4.

През 2010 г. те вдигнаха Световната купа в Южна Африка, отборът на „онези ниски луди хора”, които промениха правилата на играта, за да направят история, давайки на Испания вечна слава. Серхио бе част от това, но също така бе лидер на галактикос и капитан на Реал. Герой от Десетата и следващите 3 поредни Шампионски лиги. Златно момче. Чистокръвен победител, който въпреки че е спечелил всичко, все още не е доволен.

„Не мисля, че някога съм отделял необходимото време, за да се насладя на победите. След всеки сезон се опитвам да нулирам, да забравя в известен смисъл и да започна на ново. В деня, в който спра, може би изведнъж ще се насладя, но междувременно планирам да продължа да се боря, да уча и да побеждавам. Амбицията и надеждата да продължа да добавям титли към моя списък с успехи са това, което ме зарежда всяка сутрин“, казва убедено той.

Спортът му е дал толкова много радост, че тъгата изчезва. Да го попитаме за бъдещето в средносрочен план предполага малко несигурен отговор, въпреки че мястото е ясно: винаги около футбола. Този вълнуващ свят му дава и неговия особен подход към стила.

„Модата е начинът да кажеш „ето ме“, да изразиш своята личност и да покажеш как се чувстваш. Може би затова обикновено залагам на спортно облекло, но когато поводът ме кара да нося костюм, правя го с удоволствие“, признава Рамос.

Серхио е прекарал много време в пътуване и някои места като Лос Анджелис, Лондон или Италия влияят много на неговия гардероб.

„Спомням си, че в началото, когато започнаха да ме разпознават, се връщах в Севиля с 3/4 панталони и ме питаха дали не са ми малки“, разказва през смях. „След това, няколко години по-късно, съгражданите ми ги носеха със същата страст, както и аз. Сега, благодарение на новите технологии и социалните мрежи, информацията стана глобална и всеки има достъп до актуалните тенденции”, коментира защитникът.

Въпреки че има собствен стил и е тясно свързан с модната вселена, Рамос е либерален.

„Нека хората да се обличат както искат. Важното е не толкова да сте дръзки, а да знаете как да пренесете дрехите или аксесоарите на вашия терен. Дайте им своето докосване, своя стил”, смята Серхио.

А неговият се състои и от цял арсенал от пръстени, които постоянно върти между пръстите си. Доголкова ги харесва, че ги включва в списъка от неща от първа необходимост.

„Пръстени, няколко часовника, маратонки, моята хипербарна камера (б.а. – ключава за възстановяваненето му и почивка) и, разбира се, семейството ми. Без тези основни неща не отивам никъде”, категоричен е испанецът.

Има хора, които са свързани с местата по такъв магнетичен начин, че дори с годините те винаги излизат като тема на разговор. Нямаше как да не го попитаме за Мадрид, където беше крал и живя 16 години, след като пристигна едва на 19 от Севиля, за да подпише с Реал.

„Когато пристигнеш толкова млад, всичко се случва много бързо. Трябва да се установите и да се адаптирате към нов град, докато тренирате, състезавате се и свикнете с новия клуб и съблекалня. В моя случай всичко беше много лесно, благодарение преди всичко на семейството ми, което ме придружаваше и ми помагаше във всичко от самото начало”, казва Серхио. Разбира се, признава, че и преди е посещавал града като част от младежкия национален отбор.

„Видях твърде малко, защото отседнахме в хотел до летището „Барахас“. Едва след трансфера ми в Реал започнах да опознавам града. Спомням си, че бях впечатлен от Paseo de la Castellana”, казва Серхио.

Тези, които посещават или се установяват в Мадрид, споделят, че от първата минута човек се чувства като у дома си. Серхио Рамос потвърждава тази теория.

„Когато пристигнах, вече беше голям град, а сега дори е още повече. Това, което не се е променило, е атмосферата, този толкова отворен и специален град. И това се усеща навсякъде. Аз съм голям почитател на Мадрид”. Хайде, Серхио, да видим как ще го определиш с три думи: „Отворен, приобщаващ и културен“.

Севилецът знае за какво говори, защото ако нещо е движело живота му през последните години, освен футбола, това е любовта му към изкуството. Той е запален колекционер и има произведения на художници от най-високо ниво и други по-неизвестни, които правят къщата му в Мадрид истински частен музей. За да задоволи артистичния си апетит, истината е, че не може да намери две по-добри места за това: Мадрид и Париж.

„Двете столици си приличат по величието и това усещане за град с история, с много живот, с разнообразни квартали и райони. И двата града са голямо културно богатство. Париж има всичко и неговите жители ме карат да се чувствам като у дома си, откакто пристигнах. От друга страна, очевидно Мадрид си е Мадрид и аз го обичам заради атмосферата му, музеите, ресторантите… Но преди всичко заради хората, семейството и приятелите през всичките тези години. Все още имам къща в Мадрид, така че когато календарът го позволява, отивам от време на време със семейството си или с приятелите си. Във всеки случай говорим за два от най-важните и красиви градове в света”, твърди Рамос.

Той не е единственият, който мисли така. В скорошно интервю за Esquire Дейвид Бекъм също призна, че Мадрид му липсва.

Едва ли ни остава време – Серхио има и други ангажименти, но му зададохме последен въпрос: кой футболист би бил синоним на Мадрид?

„Той не беше роден в Мадрид. Но ако някой би предствлявал града най-добре, то това без никакво съмнение е Алфредо ди Стефано”, убеден е Рамос.

Алехандро АВИЕЙРА, Кристина РОУДС, „Ескуайър”, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС