Кой можеше да си представи, че всичко ще свърши така? И дали някой изобщо е очаквал, че ПСЖ е способен да удари толкова силно, когато става дума за една от най-големите му звезди? Виновен, че е пропуснал тренировка без разрешение, Лео Меси със сигурност е останал неприятно изненадан, когато е разбрал, че клубът го наказва с отстраняване от тренировки и мачове за период от 2 седмици. Както всеки друг работник, който не е изпълнил своите задължения, световният шампион няма да получава възнаграждението си за посочения период.

Това смело решение, макар и закъсняло според мнозина, най-накрая изпълнява заканата, която отправи треньорът Галтие още миналото лято. Тогава той обеща, че двамата със спортния директор Луиш Кампош ще залагат на дисциплината, а към големите звезди ще има повече изисквания и по-малко привилегии. С течение на сезона имаше случаи на непристойно поведение или закъснения, които бяха дискретно подминавани само с пращане на пейката. И ако досега лидерите са очаквали, че клубът отново ще си затвори очите, в това отношение казусът с Меси показва промяна в посоката. И служи като напомняне, че понякога дори най-големите на „Парк де Пренс“ не могат да живеят с чувство за безнаказаност.

ПСЖ, който често е бил критикуван за своята слабост, изпрати ясното послание, че никой футболист не е над клуба – дори един 7-кратен носител на „Златната топка“, какъвто е Меси.

Ефектът от вътрешното наказание на Лео обаче рискува да доведе до световна експлозия, която да надхвърли по размери дори неговото привличане на „Парк де Пренс“ преди 2 години. Защото с налагането на подобна санкция ПСЖ, макар и неофициално, на практика обявява окончателния край на историята на Ла Пулга в Града на светлината. Вече няма връщане назад! Миналата зима (по време на световното първенство) изглеждаше, че двете страни работят заедно по продължаването на своята авантюра, но не бе постигнато споразумение по време на срещата им през февруари. Още тогава някои влиятелни фигури в ПСЖ са започнали да се чудят дали изобщо има смисъл да задържат аржентинеца в състава и за следващия сезон. Със сигурност в дебата са били включени и някои освирквания, които се чуха по адрес на аржентинеца на „Парк де Пренс“.

Гледайки от статистическа страна, 15 гола и 15 асистенции в Лига 1 не са никак лош актив, но след безславното отпадане в Шампионската лига триото Мбапе, Неймар и Меси показа огромните си недостатъци. Всеки от тях е страхотен играч, но едновременното им присъствие нарушава баланса до такава степен, че се превръща в бреме. Когато съперникът е от високо ниво, този товар е прекалено тежък, за да бъде носен от останалите футболисти. Шефовете на ПСЖ вероятно са стигнали до подобна констатация още миналата година, но въпреки всичко през последните седмици по високите етажи все още се е обмисляло подписването на нов договор с бившия играч на Барселона. Преди две седмици дори е имало среща в Париж с бащата на Меси (Хорхе), но след нея вече беше ясно, че клубът изобщо не е готов на лудости, за да убеди Лео да остане.

След най-скорошните събития, свързани с отстраняването на Лео от отбора за 2 седмици, разводът вече е факт. И така след неговото радостното пристигане, което маркира лятото на 2021 г., двете страни сега затварят с тъга недовършена история с един от най-добрите играчи за всички времена. Бляскавите моменти на Меси в ПСЖ бяха рядкост, а любовта още по-малко. Сега въпросът е дали той ще се появи отново на терена срещу Оксер на 21 май, когато вътрешното му наказание ще бъде изтекло, или изобщо няма да се върне след онова, което голяма част от неговите сънародници нарекоха публично унижение.

  • Безумна санкция, гърмят в Аржентина

Аржентинската преса не пропусна да реагира на санкцията, която ПСЖ наложи на Лео Меси. В Южна Америка също обявиха вече неизбежния развод между играча и неговите ръководители на „Парк де Пренс“.

„Високо напрежение! Безумна санкция“, гърми на първа страница вестник „Оле“ със снимка на Меси, облечен във фланелка на ПСЖ.  „Санкцията изглежда твърде тежка, защото говорим за най-добрия играч в света, който винаги е имал образцово поведение по време на кариерата си. Това е началото на неговото сбогом и отваряне широко на вратите за неговото напускане“, защитават го журналистите в родината.

„ПСЖ удари твърдо силно, ускорявайки (почти) обявения край с Лео Меси. Аржентинецът беше голямата фигура на отбора, който всъщност никога не е бил истински отбор“, пишат още в Южна Америка.

„Разривът дойде, след като един незначителен проблем бе превърнат в голям конфликт без връщане назад. Дали обаче ПСЖ щеше да направи това, ако Меси и компания още не бяха отпаднали от Шампионската лига?”, пита историческият вестник „Ла Насион“, който също взе отношение по горещата тема с изваждането на Лео от отбора на столичани.

В Аржентина припомнят, че от ПСЖ не са действали със същата строгост по отношение на безкрайните пътувания на Неймар до Бразилия за карнавали или семейни рождени дни. И се стига до заключението, че най-добрият спомен на Меси от двете години, в които бе играч на ПСЖ, всъщност бе световната титла с… Аржентина.

От антуража на Меси пък побързаха да го защитят с твърдението, че неговото отсъствие от тренировката в понеделник е било свързано с рекламно пътуване в Саудитска Арабия, което е било организирано в съгласие с клуба, но е било отлагано вече два пъти. Освен това играчите на ПСЖ са очаквали да получат два почивни дни, но плановете са се променили заради неочакваната загуба от Лориен с 1:3 в неделя. От гледна точка на клана на Меси е било много трудно вече планираното пътуване за Саудитска Арабия да се анулира отново, още повече че домакините са били организирали всичко за неговото посрещане. От ПСЖ обаче не са приели аргументите на аржентинеца, което явно е принудило играчът да тръгне за Персийски залив без никакво разрешение.

  • Бъдеще, обвито в мъгла

ПСЖ реши да нанесе силен удар, наказвайки Меси, а това със сигурност няма да остане без последствия, пише „Паризиен“.

Разводът между клуба и аржентинеца изглежда завършен и по високите етажи на „Парк де Пренс“ вече е ясно, че приключението, започнало през август 2021 г., ще приключи окончателно в края на сезона. Въпросът е къде ще продължи кариерата си 7-кратният носител на „Златната топка“. Още през февруари той е констатирал, че офертата, която му бяха отправили шефовете на ПСЖ, не кореспондира с очакванията на един пресен световен шампион. Заговори се за завръщане в Барселона, което обаче може да бъде провалено заради голямата финансова криза, в която се намират каталунците. На този фон не бива да се подценява и опцията, която Меси е получил да продължи кариерата си в Саудитска Арабия. Още преди две години аржентинецът подписа договор със страната от Персийския залив, за да промотира туризма в тази част на света. Френският вестник „Екип“ пък информира, че саудитците вече са му приготвили и друга оферта, която по своите размери ще бъде невиждана в историята на футбола. Така една опция, която наглед изглеждаше изключена преди няколко месеца, може да се превърне в реалност съвсем скоро.

„Намерението на Лео в началото на годината е било да остане в Европа, но обстоятелствата могат да накарат Лео да ревизира своите планове”, информира още „Екип“.

Жозе БАРОЗО, ЕQUIPE, превод на Тема спорт

Снимка: БГНЕС