Един забележителен малък рекорд мина някакъв между другото в онази вечер, отчасти защото Килиан Мбапе не постигна победата, която толкова желаеше.

В може би най-въодушевяващия момент на Мондиал 2022, френската суперзвезда отбеляза най-мощния гол на първенството - с изстрел със 123.34 км/ч.

Нямаше по-силен голов удар на първенството. Беше колкото трудно, толкова и красиво изпълнение от воле, сякаш показателно за силата на Мбапе тогава.

Макар че Франция загуби от Аржентина на Лионел Меси, Мбапе сякаш официално наследи Лео като футболист №1 в света, достигнал върхова форма в най-ключовия за националния си тим двубой.

Цялостното представяне на французина в Катар беше невероятно, а хеттрикът на финала, направил го голмайстор на Световното първенство, беше просто черешката на тортата.

Изглеждаше, че нападателят оползотворява гигантския си потенциал - проблемът е, че оттогава досега направи твърде малко, за да затвърди това впечатление.

Един феноменален гол от разстояние срещу Гибралтар беше най-запомнящото се негово изпълнение впоследствие, но това беше мач, завършил 14:0.

След Световното Мбапе попадаше в новините предимно с поредица от скандали, противоречия и безкрайни спекулации за трансфер. 

Отказът му да подпише нов договор с Пари Сен Жермен прерасна в сапунена опера, която дотегна и на най-запалените му фенове, а в клубен турнир №1 успехите продължават да му се изплъзват.

И в настоящото издание на Шампионската лига Мбапе не е водеща тема, тъй като по-младите от него Ерлинг Холанд и Джуд Белингам имат по-големи шансове да я спечелят със своите клубове.

ПСЖ просто не е сред фаворитите, тъй като вече твърде много пъти се провали с наглед по-силни състави от сегашния. И дори присъствието на Мбапе се оказва недостатъчно за парижани, когато се сблъскат с наистина елитни съперници.

Разбира се, играчът е в такава позиция, защото все още не се решава на трансфер в по-голямо първенство. Твърде дълго той се задоволяваше да прибира рекордни суми от петродържава, целяща чрез ПСЖ да излъска публичния си образ.

Крехкият и нестабилен съюз между Килиан Мбапе и катарските собственици на ПСЖ почти сигурно ще приключи през лятото, когато се очаква звездата най-сетне да напусне.

Но въпросът не е само кой ще е новият му отбор, но и дали Мбапе вече не е застрашен да пропилее таланта си - поне на клубната сцена.

Наистина той блестя силно на две световни първенства, но способностите му изискват да бъде на върха и в клубния футбол, а цялата му кариера до момента премина в Лига 1. Този шампионат просто не отговаря на нивото на Мбапе.

Докато се гласи неговият евентуален трансфер, нападателят се нуждае от шум около себе си заради свои изяви на терена, а не заради трансферни слухове.

В последните години обаче се засилват подозренията, че той не получава най-добрите съвети от обкръжението си и е възможно след време да съжалява за някои взети решения.

Поредното му голямо решение трябва да бъде взето скоро и очакванията са да премине в Реал Мадрид, макар че до окончателно споразумение така и не се стига.

Офертата на Реал е на масата, но парите не са толкова много, колкото Мбапе очакваше. Президентът Флорентино Перес неведнъж остана разочарован, когато играчът пренебрегваше офертите на Реал, феновете на "белите" също се настроиха срещу него.

Междувременно от ПСЖ май взеха да съжаляват, че му дадоха твърде много власт в клуба, а той самият осъзна, че трябваше да си тръгне още преди няколко години.

Тази версия на Пари Сен Жермен не е отборът, в който Мбапе би могъл да оползотвори напълно потенциала си, макар че ръководството му обещаваше редица подобрения в проекта (повечето си останаха неизпълнени).

Сега вариантите пред футболиста не са толкова много, колкото може би той е очаквал. Това е парадоксално, предвид неговата класа, но и последица от промените в модерния футбол.

Толкова много пари и талант се събраха в неколцина от топ клубовете, че вече почти никой не може да си позволи заплатите на най-големите звезди. 

От друга страна, самите клубове осъзнаха, че невинаги си заслужава да плащат цената за играчи в пика на кариерите си и предпочитат да влагат в млади таланти.

Причините за това са две. Едната очевидно е икономическа, а другата - тактическа. Съвременният футбол е толкова базиран на системи и на френетична преса, че се нуждае от енергията и работливостта на младите.

Откъм работливост 25-годишният Мбапе никак не е сред еталоните в играта и нежеланието му да полага усилия в защита, както и все по-индивидуалният му стил, му носят обвинения, че прахосва таланта си.

Той е футболист, който иска отборът да се върти около него и не е готов да се интегрира в определена система - а днес футболът изисква именно второто.

Иронията е, че тъкмо ПСЖ и Реал Мадрид са пример за клубове, възприели концепцията за изграждане на млад състав, вместо инвестиране в готови звезди.

Реал я възприе рано, още преди няколко години, и затова сега е в толкова обещаваща позиция. На "Бернабеу" трансферният гуру Хуни Калафат сглоби може би най-силния млад състав в света.

Мбапе отдавна беше гласен за лицето на този проект, но сякаш фокусът се измести върху Винисиус и Белингам, а Килиан вече не изглежда толкова необходим.

ПСЖ възприе стратегията доста по-късно и след години на трансферни грешки се отказа от Лионел Меси, Неймар и други подобни имена, за да погледне към продуктите от френската школа и изобилието от таланти в Париж и околностите.

Така парижани ще опитат да си върнат идентичността, която съвсем загубиха в преследване на купата от Шампионската лига.

В момента Луис Енрике има кредит на доверие, за да работи с младите и да ги интегрира в модерна футболна система.

Новият проект обаче е по-дългосрочен и изглежда намалява шансовете на Мбапе да осъществи мечтата си за трофей от Шампионската лига именно с ПСЖ.

Този състав, воден от Енрике, със сигурност ще се нуждае от време, за да набере скорост, независимо дали в присъствието на Килиан или без него.

Засега за звездата е важно да напомни за себе си на голямата сцена, дори да е само заради личния му имидж и собственото му бъдеще.

Шампионската лига е турнирът, в който Мбапе трябва да доказва отново и отново, че е сред най-впечатляващите футболни таланти, раждали се някога.

И големите му мачове трябва да започнат още тази вечер - при домакинството срещу един коварен съперник като Реал Сосиедад.

Материал на webcafe.bg