Нови две срещи от 31-ия кръг на Първа лига ще се изиграят днес. От 17:45 Арда посреща Локомотив София в мач между отбори, замесени в борбата за 7-то място, докато по-късно вечерта ЦСКА 1948 е домакин на Левски в откриващия сблъсък от плейофите в първата шестица.

„Червените“ и „сините“ ще се изправят един срещу друг на стадиона в Бистрица, като заемат съседни места в класирането на първенството – тимът на Тодор Янчев е трети с 59 точки, докато възпитаниците на Елин Топузаков са четвърти с пет пункта по-малко. Класирането на ЦСКА 1948 за финала в турнира за Купата на България с Лудогорец на 24 май гарантира и че четвъртата позиция ще даде възможност за участие в Европа след края на сезона. ЦСКА 1948 няма успех в последните си три двубоя за първенство, като направи равенства с варненските Черно море и Спартак, преди да отстъпи на Славия с късен гол на Емил Стоев.

Левски ще се опита да съкрати изоставането си от „армейците“, като същевременно се реваншира за загубата си от същия съперник с 0:1 на стадион „Витоша“ в мач от първия кръг на шампионата. Тогава ЦСКА 1948 надви „сините“, въпреки че игра цяло второ полувреме с човек по-малко. Топузаков, който замени напусналия Станимир Стоилов, започна с нулево равенство във Вечното дерби с ЦСКА, преди да запише три поредни победи без допуснат гол срещу Берое, Ботев Пд и Септември София. В последния кръг от редовната кампания обаче Левски допусна минимална загуба от Локомотив Пд с 0:1 на стадиона в парк „Лаута“. „Сините“ имат аванс от една точка пред петия Черно море и от четири пред шестия Локо Пд, като „моряците“ гостуват на ЦСКА, а „смърфовете“ на Лудогорец – и двете срещи са в понеделник.

По-рано през деня, Арда и Локомотив София си дават среща в Кърджали. Подобно на ЦСКА 1948 и Левски, двата отбора са един до друг в таблицата, като възпитаниците на Александър Тунчев са осми с 42 точки, на четири пред „железничарите“, които почти нямат шансове за седмото място предвид сериозното си отстояние от седмия Славия – към момента разликата с „белите“ е 14 пункта. Арда и Локо София се изправиха един срещу друг съвсем наскоро – на 6 май, двата тима направиха равенство 1:1 в столицата в двубой от последния кръг на редовния сезон. В първата среща в Кърджали пък отново нямаше победител след 2:2.

Арда е в серия от три поредни ремита, но не е губил в изминалите си четири срещи в елита, като за последно отстъпи на шампиона Лудогорец с 1:2 у дома на 14 април. Тимът на Станислав Генчев пък трябва бързо да преодолее разочарованието от отпадането от ЦСКА 1948 в полуфиналите за Купата през седмицата, когато локомотивци поведоха с 2:0, но в крайна сметка не достигнаха финала след равенство 2:2 след продължения. Отборът е в поредица от шест поредни мача без победа в Първа лига, като за последно надви Пирин Благоевград с 2:0 у дома преди около месец.

Пълна програма за първи кръг на плейофите:

11-о – 16-о място

Пирин Благоевград – Хебър 2:1

Берое – Септември София 2:0

Събота, 13 май

Ботев Враца – Спартак Варна 1:1

7-о – 10-о място

Славия – Ботев Пд 1:0

Неделя, 14 май

17:45, Арда – Локомотив София

1-о – 6-о място

20:00, ЦСКА 1948 – Левски

Понеделник, 15 май

18:00, ЦСКА – Черно море

20:15, Лудогорец – Локомотив Пд.