ЦСКА 1948 е първият български клуб, който се обяви против евентуалното създаване на европейска Суперлига. "Червените" подкрепиха Европейската клубна асоциация (ЕСА), като неин член, споделяйки изявлението й във връзка с решението на Европейския съд в Брюксел.

"Като член на Европейската клубна асоциация, футболен клуб ЦСКА 1948 споделя становището на асоциацита за днешната тиражирана информация, относно проекта за Суперлигата. За малка държава като България и клубовете в нея, участието в евротурнирите, които са под егидата на УЕФА, е от огромно значение за всички свързани с българския футбол, заради солидарните плащания, които си разпределят родните клубове", написаха "армейците".

Пълен текст на становището на ЕСА:

"Европейската клубна асоциация (ECA), представляваща близо 500 професионални футболни отбора в цяла Европа, отбелязва решението, издадено днес от Европейския съд.

За да бъде напълно ясно, решението по никакъв начин не подкрепя или одобрява какъвто и да било вид проект за Суперлига.

След като правният случай беше повдигнат преди две години, вече са въведени съществени прогресивни реформи в управлението на футбола в Европа и по света, включително нови правила на УЕФА за предварително одобрение на състезанието; и по-конкретно, реформите в съответствие с Меморандума за разбирателство и Съвместното предприятие на ECA с УЕФА и ФИФА (подписани през септември и март тази година). Чрез ECA, клубовете вече днес са в основата на вземането на решения по отношение на състезанията, в които участват.

Кратко казано, светът на футбола се отдалечи от годините на Суперлигата и прогресивните реформи ще продължат.

Най-важното е, че футболът е социален договор, а не правен договор - всички признати страни на европейския и световен футбол - конфедерации, федерации, клубове, лиги, играчи и фенове - стоят по-единни от всякога срещу опитите на някои лица, следващи лични интереси, да подкопаят основите и основните принципи на европейския футбол.

ECA ще продължи да работи с УЕФА, ФИФА и всички признати страни на футбола, за да развива играта позитивно и прогресивно - основана на принципите на спортната меритокрация, включителността, откритата конкуренция и истинската солидарност. Тези принципи са в сърцето на ECA и в основата на Европейския спортен модел, от който всички нива на пирамидата извличат ползи и успех". /БГНЕС