Селекционерът на националния отбор на Германия по футбол Юлиан Нагелсман и останалите треньори няма да имат пълни състави на разположение, когато започнат подготовка за Европейското първенство в края на май, а няколко от футболистите със сигурност ще отсъстват заради ангажиментите с клубните си тимове в Шампионската лига.

Финалът в Шампионската лига е насрочен за 1 юни на стадион "Уембли" в Лондон, а Байерн Мюнхен и Реал Мадрид се класираха за полуфиналите, което означава, че Нагелсман няма да може да разчита на всичките си избраници.

Настоящите германски национали в Реал Мадрид са защитникът Антонио Рюдигер и полузащитникът Тони Кроос. В Байер Мюнхен това са вратарят Мануел Нойер, защитникът Йозуа Кимих, полузащитниците Джамал Мусиала, Александър Павлович и Томас Мюлер, както и крилото Лерой Сане, които се очаква да бъдат повикани отново.

Нагелсман може да остане и без нападателя Никлас Фюлкруг в състава за една седмица, ако Борусия Дортмунд спечели полуфиналната си битка с Пари Сен Жермен.

Националният селекционер на Англия Гарет Саутгейт е изправен пред подобна ситуация и по-късно включване на капитана Хари Кейн от Байерн и полузащитникът на Реал Джуд Белингам, докато старши треньорът на държавния тим на Франция Дидие Дешан може да бъде без звездата Килиан Мбапе, ако Пари Сен Жермен достигне до финала в Шампионската лига.

Нагелсман събира разширения състав на Германия на 26 май на лагер на родна земя преди пътуването за базата за Евро 2024 на 1 юни в деня на финала в най-престижния европейски клубен турнир по футбол. Тези, които играят във финала на "Уембли" вероятно няма да присъстват и на подготвителния мач срещу Украйна на 3 юни. Следващата контрола срещу Гърция е планирана за четири дни по-късно преди Германия да открие домакинското Европейско първенство с двубой срещу Шотландия на 14 юни.

"Разбира се, че би било добре, ако всички са на линия", каза Юлиан Нагелсман през миналия месец, но добави, че ще бъде щастлив за футболистите, ако те достигнат до финала в Шампионската лига.