Турнирният директор на Европейското първенство по футбол в Германия Филип Лам направи положителни заключения относно организацията на шампионата досега, седмица след началото му.

Лам също така призова за разбиране относно някои малки проблеми.

"Разбира се, има неща, които могат да бъдат направени по-добре, неща, които могат да бъдат адаптирани", коментира той пред телевизия ARD и добави, че като цяло той и екипът му са "много доволни" от начина, по който върви всичко.

През първата седмица на Евро 2024, много фенове критикуваха обстоятелствата, заобикалящи пътуването до и от стадионите. Конкретно град Гелзенкирхен бе поставен под въпрос като подходящо място за Еврошампионата.

"Когато става въпрос за прием или транспорт – просто има много хора. И не винаги е възможно да ги трансфопиртирате в най-кратки срокове. Всеки трябва да разбере, че не всичко работи перфектно, когато много хора се събират или искат да отидат някъде", обясни Филип Лап.

Дори и с проблемите с транспорта, повече от половината германски фенове описват атмосферата на Евро 2024 като "буйна" или "еуфорична".

В проучване, проведено от изследователския институт YouGov, само 10% от участвалите казват, че атмосферата е "незаинтересоваща", докато 13% я описват като "резервирана".

Около 30% казват, че настроението по време на турнира е "буйно", докато 25% казват, че е "еуфорично".

Германските фенове засега са във фаза на меден месец с националния отбор, след като той вече се класира за осминафиналите след победа с 5:1 над Шотландия и успех с 2:0 срещу Унгария в първите си две срещи.