Турнирният директор на Евро 2024 Филип Лам се надява, че надпреварата ще „обедини хората“ във времена на конфликти на Стария континент. Световният шампион от 2014 заяви в интервю, че истинският тест за успеха на турнира е „когато усетя по-голяма солидарност в нашето общество, в Германия и в Европа“.

Бившият краен защитник Лам игра на Мондиал 2006, когато за последно германците в голям международен турнир. Той призна, че социалното влияние е бил от основните мотивиращи фактори в решението му да се заеме с поста.

„Когато се върна към домашното световно първенство през 2006 и какво донесе този турнир за страната ни, беше ясно за мен, че става въпрос за голям риск, привилегия. Исках да организирам турнир, който отразява в какви времена живеем. Това означава социална устойчивост, да обединиш хората, за да отпразнуваме себе си и нашите споделени ценности. Около даден турнир, един град може да направи много, за да покаже зад какво стои. Европейското може да бъде използвано, за да демонстрира нашите демократични, европейски ценности“, започна Лам и добави: „Надявам се, че Европейското ще доведе отново най-малкото до по-обединена Германия“.

Бундестимът спечели три мача и направи едно равенство в четири контроли през тази година, което дава поводи за оптимизъм на домакинските привърженици. „Очевидно е, че помага, когато германският отбор играе вълнуващ футбол…след разочароващите резултати напоследък, тимът беше под напрежение. Сега, предвид добрите последни мачове, се усеща, че феновете са ентусиазирани и в еуфория“, каза още турнирният директор на Европейското.

Германия открива кампанията си срещу Шотландия в петък от 22:00 часа българско време. „Добрият старт е много важен. За атмосферата, а и, разбира се, за отбора. Ако спечелиш три точки в първия мач, това ти дава сигурност и ще предизвика още по-голяма еуфория. Настръхвам, когато си помисля за откриващия двубой. Абсолютно убеден съм, че ще видим едно успешно европейско първенство“, завърши 40-годишният Лам.