Холандия постигна много важна победа с 4:2 като гост на Германия в двубой от квалификационна група "С" по пътя към Евро 2020.

Момчетата на Йоахим Льов изиграха силно първо полувреме и откриха резултата още в деветата минута чрез Серж Гнабри. "Лалетата" рядко стигаха до пазената от Нойер врата и имаха късмет, че не изоставаха с по-голяма разлика.

След почивката обаче нещата се промениха и още до средата на второто полувреме гостите осъществиха пълен обрат. Френки Де Йонг изравни, а след това Джонатан Та си заби автогол.

Голът на Тони Кроос от спорната дузпа върна усмивките по трибуните, но Холандия стигна до трето попадение, дело на дебютанта Дониел Мален. В добавеното време Вайналдум сложи точка на спора.

Така третият в таблицата Холандия събра 6 точки от три мача и вече изостава само с три пункта от Германия, която е на второ място от четири изиграни срещи. Лидер с пълен актив от 12 точки е Северна Ирландия.


Гостите създадоха първата много опасна атака след грешка на Нико Шулц. Топката стигна до бързоногия Мемфис Депай, но неговият силен удар беше боксиран от вратар №1 в света за периода 2013-2016 година Мануел Нойер.

Бундестимът отвърна с мълниеносна контраатака, чрез която успяха да открият резултата. Джошуа Кимих пусна разкошен скрит пас за Клостерман, който стреля много слабо в обсега на Силесен, но Серж Гнабри направи успешна добавка и намери левия ъгъл.

Четвърт час след началото Тони Кроос стреля технично от пряк свободен удар, но кълбото прелетя не само над стената, но и над вратата. На отсрещната врата Де Лихт засече с глава, но не застраши целта.

Към края на първата част момчетата на Йоахим Льов бяха близо до второ попадение след хубава атака. Този път завършекът беше на опитният капитан на Борусия Дортмунд Марко Ройс, но Яспер Силесен спаси своите.

Пет минути след почивката световният шампион за 2014 година създаде нова мълниеносна акция, при която Серж Гнабри отправи прострелно центриране по диагонала и в опита си за изчистване Де Лихт можеше да си вкара автогол. Топката обаче излезе в корнер, от който не произлезе нищо съществено.

"Лалетата" отново изтръпнаха малко по-късно, когато устременият Нико Шулц проби леко вляво и пробва да намери Тимо Вернер с остро подаване към далечната греда, но бранител изчисти. 

Точно когато не се виждаше как Холандия изобщо ще застраши пазената от Нойер врата, Джиджи Вайналдум отправи невероятен снаряд от средна дистанция, но стражът на Байерн Мюнхен се намеси великолепно.

Малко преди изтичането на час игра обаче Холандия изравни незаслужено с оглед на показаното до този момент. Бабел центрира отляво и Джонатан Та увисна, давайки възможност на Френки де Йонг да финтира Шулц и да вкара отблизо.

Та си заби и автогол седем минути по-късно, когато не се ориентира добре при изпълнение на корнер. Първоначално Нойер спаси удара с глава на Върджил ван Дайк и след това направи втората си груба грешка в мача след лошо позициониране.

Горещите сцени продължаваха, защото реферът Артур Диас отсъди дузпа за Германия при много спорна двойна ситуация. Намиращият се на ръба на засадата Шулц получи в пеналта и не успя да центрира успешно, но при падането на топката във въздуха тя се спря в ръката на Де Лихт. Тони Кроос пое отговорността е вкара по земя от бялата точка в долния ляв ъгъл.

В 79-ата минута гостите отново се озова напред в резултата. Вайналдум получи в предни позиции и не се поколеба, а чукна хитро към свободния Мален. Дебютантът в отбора на Холандия запази здрави нерви и вкара от движение.

Интригата беше ликвидирана в 91-ата минута след прекрасна контра на Холандия. Мемфис Депай намери набралия скорост Вайналдум и халфът на Ливърпул матира Нойер.

 

Германия - Холандия 2:4

1:0 Серж Гнабри - 9'
1:1 Френки де Йонг - 59'
1:2 Джонатан Та - 66', автогол
2:2 Тони Кроос - 73', дузпа
2:3 Дониел Мален - 79'
2:4 Джорджиньо Вайналдум - 91'