Договорите за телевизионно излъчване на последните две световни първенства, подписани от президента на Международната футболна асоциация (ФИФА) Сеп Блатер, ще бъдат подложени на щателно разследване, съобщават швейцарските съдебни власти. Съмненията са насочени предимно към сделка с Карибския футболен съюз, който е получил правата за малка сума и ги препродал за далеч по-голяма.

Договорът е подписан през 2005 година и важи за световните първенства в Република Южна Африка и Бразилия. Джак Уорнър, бивш вицепрезидент на ФИФА, срещу когото тече подобно дело в САЩ, отрече да има участие в подписването на договори със занижени суми и съответно финансова измама в особено голям размер. Сеп Блатер, срещу когото към момента не може да бъде заведено дело, също "пледира" невинен.

Сигналът за корупция дойде от швейцарската телевизия "SRF", която твърди, че ФИФА е продала за 600 хиляди долара правата на Карибския футболен съюз. Нейният президент по това време Уорнър пък ги е прехвърлил на своята собствена компания и е сключил сделка за сума между 15 и 20 милиона долара.