Бившият полузащитник на френския национален отбор по футбол Еманюел Пти, световен шампион с Франция на домакинския Мондиал през 1998 година, се съмнява в честността на провеждането на световните първенства и в техните резултати. Според Пти резултатите от подобни турнири са предрешени от някой, а футболистите са само марионетки в нечии ръце. 

На финала на световното първенство през 1998 година в Париж отборът на Франция победи Бразилия с 3:0.

"През последните няколко седмици аз се питам: "Ние действително ли спечелихме световното първенство?". Аз си задавам този въпрос и днес. Бил ли е това уговорен мач?, каза Пти, цитиран от британския всекидневник Мирър.

"Аз нямам отговор на този въпрос и сега. Ние действително играхме с пълни сили, за да победим съперника. Направихме всичко за победата."

"Но, отчитайки това, което става днес, аз отново си задавам същия въпрос. Спомнете си какво стана на първия мач на световното първенство през 2014 година между Бразилия и Хърватия. Моля за извинение, но не ви ли се струва тази среща доста странна? Понякога това ме плаши. Аз понякога се питам: може би аз ставам параноик?

"Не бяхме ли ние марионетки в нечии ръце? Било ли е винаги просто за това, за да се движи икономиката напред? Днес аз отново се питам за това".