Италия и Испания завършиха наравно 1:1 в голямото дерби от група "G" на световните квалификации.

През първото полувреме гостите бяха пълни господари на "Ювентус Стейдиъм" и в големи етапи буквално натикваха домакините си в тяхното наказателното поле. От своя страна "адзурите" разчитаха на дълбока преса, а в предни позиции не създадоха абсолютно нищо интересно.

Втората част започна по същия начин и в 55-ата минута иберийците стигнаха до успеха след фрапантна грешка на Джанлуиджи Буфон. Най-добрият вратар на планетата излезе неразчетено да чисти, от което се възползва Виктор Витоло и той откри резултата. Чак след него "адзурите" погледнаха по-смело в предни позиции и до края успяха да изравнят от дузпа чрез Даниеле Де Роси.

Така двата отбора събраха по 4 точки, а двубоят беше белязана с няколко странни отсъждания на главния съдия Феликс Брих от Германия.


Срещата в Торино започна с лек натиск на гостите, които владееха топката значително повече, докато "адзурите" се бяха прибрали дълбоко в своята половина. След 7 минути игра Диего Коста беше изведен с пас в коридор, но в последния момент Леонардо Бонучи успя да изпревари нападателя. Секунди след това футболистът на Челси удари с лакът в лицето защитника на Ювентус, но действията му останаха безнаказани от главния съдия Феликс Брих (Германия).

След малко повече от 10 минути дойде първият напечен момент в мача. Андрес Иниеста получи в наказателното поле, справи се с бранител и стреля, но Джанлуиджи Буфон се беше пласирал отлично и улови. После испанците продължиха да бъдат по-опасни в предни позиции и удар на Давид Силва рикошира и излезе в корнер. В следващите минути иберийците буквално натикаха Италия в наказателното й поле и в 25-ата Жерар Пике засече отблизо с глава, но Буфон отново беше на мястото си.

До края на полувремето Коста беше изведен лице в лице срещу Буфон след брилянтен пас на Давид Силва, но беше маркирана несъществуваща засада. Статистиката през първата част пък беше красноречива – 9 срещу 0 корнера, владеене на топката 71:29, пасове 379:131 и 2 срещу 0 точни изстрела, все в полза на гостите. Чистите голови положения обаче липсваха.

След почивката нещата на терена не се промениха и иберийците продължиха да бъдат пълни господари на "Ювентус Стейдиъм". В 55-ата минута логичното се случи и Испания поведе. Виктор Витоло беше изведен на ръба на засадата, Буфон излезе да го спре, но се размина с топката, остави футболистът на Севиля пред опразнената врата и той нямаше как да сбърка – 1:0!

Веднага след гола Италия създаде първата си реална опасност в мача, след като Грациано Пеле засече с глава, но мерникът му изневери. След малко повече от час игра домакините изпълниха корнер, при който Едер отклони към резервата Чиро Иммобиле на далечната греда и той засече, но сантиметри го разделиха от гола. В 66-ата минута Диего Коста трябваше да бъде изгонен от игра за втори жълт картон за разкарване на топката, но Брих го пожали. Секунди след това той беше сменен от Алваро Мората под бурните освирквания от трибуните.

В 68-ата минута "Ла фурия" можеше да сложи точка на спора. Витоло беше намерен с дълъг пас, справи се с Алесио Романьоли и излезе сам срещу Буфон, но ударът му в далечния ъгъл излезе в аут. Така се стигна до 80-ата минута, когато Серхио Рамос спъна Едер в наказателното поле. Първоначално Брих посочи играта да продължи, но след консултация със съдията зад вратата отсъди дузпа, но не показа втори жълт картон на защитника. Зад топката застана Даниеле Де Роси, който оформи крайното 1:1.

До края и резервата Андреа Белоти вкара, но голът беше правилно отменен заради засада.

Италия – Испания 1:1

Голмайстори:

0:1 Витоло (55)
1:1 Де Роси (80-д)

Италия: Буфон, Бонучи, Бардзали, Романьоли, Флоренци, Пароло (76-Белоти), Де Роси, Монтоливо (30-Бонавентура), Де Шилио, Едер, Пеле (60-Иммобиле)

Испания: Де Хеа, Карвахал, Рамос, Пике, Алба (22-Начо), Бускетс, Коке, Иниеста, Витоло (84-Тиаго), Силва, Коста (69-Мората)

Торино, "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Ф. Брих (Германия)
Жълти картони: Пароло, Бонавентура, Бонучи (Италия); Бускетс, Витоло, Коста, Рамос, Пике (Испания)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/pPYpXYlsoKA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>