Президентът на УЕФА Александър Чеферин ще се бори с зъбите и ноктите, за да възстанови конкурентния баланс на европейския клубен футбол, каза той пред годишния конгрес на европейския ръководен орган в понеделник.

Той обаче каза, че не може да обещае връщане към дните, когато отборите от Източна Европа можеха да мечтаят за спечелването на Шампионската лига.

Европейският клубен футбол става все по-доминиран от шепа елитни клубове. "Трябва да се осмелим да преосмислим нашите модели, по-специално да създадем по-голям конкурентен баланс, едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправено бъдещето и присъствието на футбола", каза Чеферин.

"Клубните турнири все още изискват сериозно внимание. Трябва да мечтаем, но не мога да ви обещая луната, защото не съм търговец на мечти и не съм политик".

"Ще се боря със зъби и нокти, за да въведем мерки, които да възстановят баланса, но не мога да твърдя, че това ще доведе до това, че клубовете като Стяуа Букурещ или Цървена звезда Белград ще бъдат гравирани на трофея от Шампионската лига".

"УЕФА не е банка, Швейцария вече има достатъчно банки ..... Какъв е смисълът да генерира рекордни приходи, ако това е само натрупване на богатство?, допълни още словенецът.