Екипът, който подготви кандидатурата на Катар за домакин на световното първенство през 2022 г. е саботирал съперниците си в избора, твърди "Сънди Таймс". Според информация на няколко източника още през 2010 г. е започнала кампания, която да помогне на Катар да вземе домакинството на турнира.

От документи се разбира, че е изтекла информация, според която Катар е използвал американска фирма за връзки с обществеността и бивши агенти на ЦРУ, за да попречи на конкурентите си. Кандидати за световното през 2022 г. бяха още САЩ, Австралия, Япония, както и Южна Корея. Според "Сънди Таймс" кампанията е била насочена към САЩ и Австралия.

Предполагаемата цел е да се създаде пропаганда, за да се насади впечатлението, че световното няма да получи подкрепа на местно ниво. От Катар обаче отхвърлиха обвиненията, пише "Дневник". Изборът на страната от Персийския залив обаче предизвика много скандали. Беше разкрита и корупционна схема с бивши високопоставени служители на ФИФА. Заради това и бившият президент на световната футболна асоциация Сеп Блатер напусна поста си. В крайна сметка след двугодишно разследване обвиненията срещу Катар бяха свалени.

Правилата на ФИФА гласят, че кандидатите не трябва да правят "никакви писмени или устни изявления от какъвто и да е вид, независимо дали са позитивни или не, относно заявките или кандидатурите на някоя друга асоциация-член". "Сънди Таймс" публикува и отговор на Катар. В изявление Върховният комитет на страната "отхвърля всяко твърдение, изтъкнато от изданието.

"Ние бяхме подробно разследвани и бяхме пристигнали с цялата информация, свързана с нашата оферта, включително официалното разследване, водено от американския адвокат Майкъл Гарсия. Ние стриктно се придържахме към всички правила и разпоредби на ФИФА за процедурата за получаване на домакинство на световните първенства".

Част от предполагаемите елементи в схемата за саботаж:

Платено е на уважаван академик 9 000 долара, за да напише отрицателен доклад за огромната икономическа цена на световно първенство в САЩ. След това статията беше разпространена до медиите по целия свят.

Назначени са журналисти, блогъри и високопоставени фигури във всяка страна, за да преекспонират негативните аспекти от кандидатурите.

Група американски учители по физическо възпитание са наети, за да пледират пред американските конгресмени да се противопоставят на световното първенство в САЩ на основание, че парите ще бъдат по-добре използвани за спорт в гимназията.

В Австралия анкетите са проведени на ръгби мачове. Разузнавателните отчети са изготвени от лица, участващи в конкурентни оферти.