Президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас за пореден път възропта срещу създаването на Европейска Суперлига.

Подобна идея се обсъжда от доста години, като целта е да се съберат най-богатите и привлекателни клубове на Стария континент в едно първенство.

Има няколко колоса, които са най-настоятелни за осъществяването й. Това са Барселона, Реал Мадрид, Ювентус и ПСЖ. Английските клубове за момента са пасивни, тъй като генерират достатъчно приходи от телевизионните права във Висшата лига.

Според Тебас предложението е продукт на безидейно мислене сред шефовете на споменатите клубове. "Европейска Суперлига ще означава края на Ла Лига и Шампионска лига", заяви той в интервю пред Goal.com.  

"Казвам го директно, за да разберат всички – това е проект, който е написан в 5 часа сутринта в някой бар. Има много аргументи срещу него. На пръв поглед изглежда страхотно, но феновете на Байерн и Реал станаха велики благодарение на успехите на национално ниво, на историята".

"Във въпросната Суперлига ще има отбори в средата на класирането. На хартия мач Реал Мадрид – Манчестър Юнайтед изглежда мечтан. Но преди него те могат да са 10-и и 11-и в класирането. И феновете ще търпят това 5 години и ще се отдръпнат".

"Шампионска лига трябва да съществува, това е идеалният модел и клубовете печелят. Европейска Суперлига ще навреди на футбола. Никога няма да даде икономическите показатели, които се очакват", добави Тебас.

Припомняме, че именно той е човекът, който настоява по един мач на сезон от Ла Лига да се играе в САЩ. Първият подобен двубой от испанското първенство извън пределите на страната може да е Жирона – Барселона. Но шансовете каталунското дерби да се премести в Маями вече са минимални.