Германия и Англия са против идеята на Европейската клубна асоциация (ЕКА) за създаване на "Суперлига" през 2024-а година, съобщи президентът на Германския футболен съюз (ДФБ) Райнхард Раубал. 

ЕКА работи с Европейската футболна асоциация (УЕФА) за реформи в Шампионската лига, които могат да стигнат до толкова далеч, че да бъде създаден изцяло нов турнир с изпадане и изкачване. Това обаче означава, че именно това международно клубно първенство ще бъде затворено за по-малките отбори в голяма степен.

Германия и Англия подкрепиха изразеното по-рано от испанеца Хавиер Тебас мнение, с което той се противопостави на идеята на ЕКА.

"Аз съм президент на Германската футболна лига и президент на Борусия Дортмунд. Нашето първенство, нашата Бундеслига, взе единодушно решение да не подкрепи идеята на ЕКА", каза Райнхард Раубал по време на Конгреса на ФИФА във френската столица Париж.

"Дейвид Гил мисли по същия начин. Германските и британските футболни лига са против това предложение. Не мисля, че може да бъде намерено каквото и да е решение на въпроса без Германия и Англия", добави той.

"Предложението наподобява американските първенства, а това не бива да се случва тук. В Европа има традиционна футболна пирамида. В Германия имаме най-високата посещаемост с по 42 хиляди средно на мач и стигнахме до тази цифра с работа и последователност. Не искаме да разрушим всичко с едно единствено решение", продължи Раубал.

"Ние сме традиционалисти и подчертаваме, че вътрешното първенство е най-важно. Ако се изгради пирамида по предложението на ЕКА, ще бъдат разбити много клубове, а това е опасно", завърши той.