Шефът на европейския футбол Александър Чеферин гледа към нов четиригодишен мандат на поста, тъй като няма да има конкуренция в четвъртък. Но преизбирането му ще го изправи пред предизвикателства, които могат да предизвикат фундаментални промени във футбола на континента.

Словенският адвокат е длъжен да намери деликатния баланс в защита на интересите на малките клубове и държави в Европа и удовлетворяването на амбициите на богатите и големите отбори, които винаги могат да заплашат с излизането в собствена суперлига.

Богатите отбори продължават да притискат УЕФА за нови промени в европейските клубни турнири, като това трябва да означава нов вид на Шампионската лига, където самите те да се срещат по-често и повече мачове за всички тях, независимо дали отпадат или не.

Президентът на Европейската клубна асоциация (ЕКА) Андреа Аниели, който е президент и на италианския хегемон Ювентус, потвърди за среща и уговорка за съвместна работа с Чеферин, без да се съобщават плановете им.

Аниели вече намекна в интервю за вестник Гардиън, че 32-та отбора в груповата фаза ще бъдат разделени в 4 групи по 8 отбора, а не в 8 групи с по 4. Но подобен модел ще съкрати съвсем времето за мачовете в местното първенство. Също така Аниели обясни, че ако това стане, ще иска отборите от Шампионската лига в местното първенство да бъдат задължени да излизат в стартовия състав с определен брой играчи до 23 и друга бройка до 21 години. След това обясни, че това е просто моментна идея, но не уточни колко от големите клубове мислят така.

Реално УЕФА в момента е монополист в турнирите на най-богатите клубове в света, но конкуренцията се задава от страна на ФИФА. Там Джани Инфантино започва да мисли конкурентни или пък аналогични турнири и ще атакува отборите с това, което им трябва- повече пари. Инфантино вече излезе с идеята за клубно първенство с 24 тима.

И Чеферин трябва да отговори на предизвикателството, ако не иска европейските клубове да му се изплъзнат. Но пък предсезонният турнир, минал под шапката на ФИФА с мачове в Америка и Китай, набира популярност и привлича клубове. Започнал скромно през 2013-а, сега участниците бяха 18, а като провеждане бяха добавени Сингапур и някои европейски градове.

Периодът, в който тези промени могат да се случат, би трябвало да започне през 2024-а година, ако се спазва цикличния календар на УЕФА.

Както Инфантино, така и Чеферин кара непълен мандат, след като през септември 2016-а година беше избран на мястото на изгонения за 8 години Мишел Платини.

Първият му публичен ангажимент беше да се опита да скъси финансовата разлика между богаташките отбори и останалите в Европа. По пътя за това той смята да предложи таван на заплатите, въвеждането на данък лукс и като първа стъпка- стриктен финансов феърплей.

"Времето да планираме някои реформи и след това да ги въведем може би дойде, но на този етап няма да разкривам подробности. Ясно е, че шампионски турнир на най-богатите и големи отбори няма да бъде атрактивен и със сигурност ще стане скучен. Тези хора от богатите страни и отбори трябва да са наясно, че общото развитие на футбола е да си разделят парите, които печелят с другите отбори, обяснява словенецът.