Как ще се промени в бъдеще футболът заради технологиите? Въпросът е стар, но изминалата година може да бъде определена като ключова за развитието на играта заради утвърждаването на системата за видеоповторенията (VAR).

Въпреки многото съмнения и скептицизъм технологията се показа като полезна. Макар системата все още да утъпква мястото си, играта вече е променена и изглежда, че връщане назад няма.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино призна, че е имал притеснения дали технологията няма да вреди, но опитът е показал друго. "Тя не попречи на играта, а я изчисти", заяви швейцарецът в края на септември 2018г.

Видеоповторенията бяха използвани за пръв път на световно първенство в Русия. Това се оказа и повратната точка.

Макар времето преди VAR да не е никак далеч, то изглежда далечно, а завръщането към него немислимо. Въвеждането на системата на световното допринесе за рекордния брой отсъдени дузпи. Общо 29 наказателни удара бяха дадени на мондиала в Русия, което е с 11 повече от предишния рекорд от 2002 г.

На световното асистентите по видеоповторенията са направили над 440 прегледа на спорни положения. Съдиите, които имат крайната дума при взимане на решението, 20 пъти избраха да гледат лично на екран повторение на дадената ситуация. В 17 случая първоначалните грешни отсъждания на съдиите са били правилно променени, съобщиха от ФИФА.

С трупането на опит и зачестилата употреба опасенията от предварителните тестове, че ще се губи прекалено много време, се разсеяха. Технологията промени усещането на съдиите, играчите, треньорите и запалянковците за играта и подхрани надеждата за по-голяма справедливост в спорните ситуации.

"Донякъде бяхме критикувани. Но след световното първенство всички осъзнаха, че това е бъдещето. Но това не е бъдещето заради това, че ние казваме така, а е бъдещето, защото (системата) ясно показа, че помага", каза Инфантино.

Един от най-сдържаните хора по въпросите за VAR беше президентът на УЕФА Александър Чеферин. Словенецът дълго твърдеше, че е необходимо време, за да се дават крайни оценки

Той опитваше да забави въвеждането на технологията в евротурнирите. Въпреки това в началото на декември УЕФА обяви, че VAR ще се използва още от осминафиналите в Шампионската лига този сезон. Системата вече се налага и във водещите първенства в Европа.

Разбира се, има и странни случаи като този в германското първенство, в който футболистите на Майнц и Фрайбург се бяха прибрали в съблекалнята за почивка, но трябваше да се върнат на терена, за да бъде изпълнена дузпа. Тогава съдията беше свирил сигнала за края на първото полувреме, но получи знак, че има спорно положение, което да изгледа. Той го направи и прецени, че дузпа има, след което върна играчите на терена.

"Системата за видеоповторения прочиства футбола, прави го по-прозрачен и честен и помага на съдиите да вземат решения. Имаше средно по един преглед на три мача, като 95% от решенията бяха правилни още преди прегледа с технологията. Благодарение на системата повишихме точността до 99.32%", каза Инфантино в заключителните моменти на световното.

По сходен модел, но със същата цел беше взето решение за въвеждане на система за видеоповторения и технология на голлинията във водната топка. "Това е необходима промяна, за да се подобри нашият спорт и да му помогне да поддържа темпото на останалите в една много конкурентна спортна международна среда", заяви президентът на международната федерация Хулио Мальоне.

Въвеждането на VAR ще реши проблема със съдийството в българския футбол, заяви неотдавна министърът на спорта Красен Кралев. Думите му дойдоха в момент на повишено напрежение заради честите грешки на реферите в Първа лига.

Пръв по темата за въвеждане на технологията в българския футбол заговори вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев. След това се включи и президентът на Славия и член на изпълнителния комитет на БФС Венцислав Стефанов, според когото системата е добре дошла, но ако инвестицията за нея дойде от ФИФА или УЕФА, а не от клубовете.

Служител на БФС коментира, че освен скъпо въвеждането на системата ще е трудно, а на някои стадиони дори и невъзможно заради състоянието им. Така технологичното бъдеще засега изглежда далечно за българския футбол.


Материал на "Дневник"