Президентът на УЕФА Александър Чеферин увери, че няма да бъде създавана Европейска Суперлига, която да замени Шампионска лига и да остави големите европейски първенства без най-добрите отбори. Думите му бяха подкрепени и от Андреа Аниели, председател на Асоциацията на европейските клубове, в която членуват над 200 клуба, включително и водещите на континента.

Двете страни обсъждат възможности за развитието на футбола след 2024 г. Един от вариантите е свързан с преразглеждане на календара, което може да доведе до свиване на вътрешните първенства и разширяване на евротурнирите. "Важно е да запазим баланса и да поддържаме периоди на почивка. И след като решим това, може да се избере формат на нова надпревара, която да е трета", каза Аниели.

Наскоро германското списание "Шпигел" разкри документи от Football Leaks, според които най-големите клубове са били готови с план да се отделят и да създадат своя Европейска Суперлига през 2021 г. В основата е залегнал стремежът към генериране на по-големи приходи. Проектът гласи всички грандове да се съберат в собствен шампионат.

11 от тях да са постоянни. Това са Реал Мадрид, Барселона, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Ливърпул, Челси, Арсенал, Ювентус, Милан, Байерн М и ПСЖ. Останалите 5 ще бъдат гости, като сред тях ще бъдат Атлетико Мадрид, Борусия Д, Марсилия, Интер и Рома. "Суперлигата няма да бъде създадена", каза Чеферин пред Би Би Си. Според него тази идея е в раздел "фантастика".

Аниели, който е президент на Ювентус, посочи, че клубовете в асоциацията са единни във възгледите си за това как футболът трябва да се развива в идните години. "Мога да потвърдя, че ние никога не сме виждали, обсъждали, нито сме били замесени в създаването на този документ (за основаването на Суперлига)", каза председателят на асоциацията.

Чеферин, който се насочва към нов мандат начело на УЕФА, заяви, че има идеи за бъдещето. "Мога да кажа, че въпросът за Суперлигата не стои. Всеки ще има възможност да участва във всеки европейски клубен турнир", посочи словенецът, цитиран от Дневник.

УЕФА вече направи огромен жест към големите клубове, като от този сезон промени Шампионската лига. В групите вече има гарантирано място за всеки от четирите отбора от четирите водещи първенства. Това донесе критики от по-малките шампионати, тъй като се намалява възможността техен представител да стигне до същинската част в турнира.