Реал Мадрид, а не Байерн Мюнхен, стои в основата на искането за създаване на Суперлига но футбол. Това обяви президентът на холандската футболна федерация Михаел ван Прааг.

Подобна идея за Суперлига се обсъжда от доста години, като целта е да се съберат най-богатите и привлекателни клубове на Стария континент в едно първенство. Има няколко колоса, които са най-настоятелни за осъществяването й. Това са Барселона, Реал Мадрид, Ювентус и ПСЖ. Английските клубове за момента са пасивни, тъй като генерират достатъчно приходи от телевизионните права във Висшата лига.

"Имаше заплаха до УЕФА, но тя не дойде от Байерн, а от Реал Мадрид. Това беше сериозна заплаха, те употребиха думи, които не бих желал да повторя", сподели Ван Прааг пред немския "Кикер".

Холандецът също така защити изпълнителния директор на "баварците" Карл-Хайнц Румениге, който оглавява и Европейската асоциация на футболните клубове: "Кълна се, че Румениге направи всичко по силите си, за да нормализира ситуацията. Той опита да доведе клубовете и УЕФА на масата за преговори, за да запази единността на футболното семейство. Той никого не е предавал", каза Прааг относно твърденията на сайта, които вади кирливите ризи на футболисти и отбори - Football Leaks, че бившият немски национал използва позициите си, забивайки нож в гърба на УЕФА.

Преди време се появиха информации, че новата надпревара ще стартира през 2021-а година, като тя ще бъде съставена от 16 отбора. 11 от тях ще бъдат постоянни и това са Реал Мадрид, Барселона, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Ливърпул, Челси, Арсенал, Ювентус, Милан, Байерн М и ПСЖ. 

Останалите 5 ще бъдат гости, като сред тях ще бъдат Атлетико Мадрид, Борусия Д, Марсилия, Интер и Рома. Възможно е да има втора дивизия и гостите всеки сезон да трябва да играят срещу лидерите в нея, за да запазят мястото си в елитната дивизия. 

На този етап все пак остава неясно дали Шампионската лига напълно ще отпадне и дали участниците в Суперлигата ще трябва да напуснат домашните си първенства и по този начин да излязат и от УЕФА.
Президентът на УЕФА Александър Чеферин е категорично против създаването на Суперлига, в която да играят топклубовете от Европа.