Петкратният носител на Златната топка Лео Меси може да получи тежко наказание заради думите си, че трофеят от Копа Америка е бил предварително запазен за домакините от Бразилия.

"Селесао" снощи победи с 3:1 Перу на финала, а преди това елиминира Аржентина. След 1/2-финала бесният Меси заяви, че съдиите не са отсъдили две дузпи за гаучосите. После асът на Барселона получи червен картон в малкия финал с Чили и след него заяви, че футболът в Южна Америка е корумпиран.

Възможно е това да му донесе тежко наказание, тъй като в правилника на КОНМЕБОЛ пише, че всяка обида срещу федерацията може да доведе до двегодишна санкция. При подобен развой, Меси ще пропусне Копа Америка 2020 и квалификациите за Мондиал 2022 в Катар.

Селекционерът на Бразилия Тите също не одобри поведението на звездата. "Този, когото смятах за необикновен, за извънземен, трябва да покаже по-голямо уважение. Налага се човек да може и да губи. Постави величието си под съмнение. Играхме честно срещу Аржентина", заяви Тите.

Същото заключение изказа и селекционерът на Перу – аржентинецът Рикардо Гарека, който е сред фаворитите за заместник на Лионел Скалони при гаучосите. "Меси има голям авторитет, но това не означава, че споделям неговото мнение. Имам голямо уважение към него не само като играч, но и като човек. Но всеки има право на възглед", заяви Гарека.