С гол от дузпа Франция победи с 1:0 като гост Исландия в мач от 7-ия кръг на група Н на европейските квалификации.

Точен от  бялата точка беше Оливие Жиру в 66-ата минута. Нападателят на Челси се нае с отговорността, след като в предните две срещи на "петлите" Антоан Гризман изпусна от бялата точка.

Световните шампиони бяха по-добрият отбор в Рейкявик и можеха да спечелят доста по-убедително срещу коравите си домакини. С успеха Франция събра 18 точки, но остава зад Турция (18 т.), чийто отбор излъга с 1:0 Албания с попадение в самия край. Скандинавците на 3-та позиция с 12 т.

В следващия кръг на 14 октомври възпитаниците на Дидие Дешан приемат Турция, докато Исландия е домакин на Андора.


Звездата на Евертън Гилфи Сигурдсон изведе домакините с капитанската лента в отсъствието на Арнор Гунарсон. Асът на "карамелите" действа като нападател заедно с Колбейн Сигторсон, по фланговете бяха поставени Йохан Гудмундсон и Арнор Ингви Траустасон.

В предни позиции за световните шампиони бяха Оливие Жиру на върха, подпомаган от Кингсли Коман и Антоан Гризман. Стив Манданда замени контузения вратар Юго Лорис, а Корентен Толисо зае мястото на Пол Погба, който също е с травма.

Сблъсъкът в Рейкявик започна агресивно, въпреки че в началото и двата отбра не стигаха до сериозни голови положения. Първата опасност дойде чак в 27-ата минута, когато изстрел на Антоан Гризман не попадна в целта. След половин час игра и Исландия показа зъби. Йон Дади Бьодварсон шутира в долния ляв ъгъл, но Стив Манданда внимаваше и спаси.

Постепенно гостите взеха превес и в 37-ата минута Люка Дин стигна до отбита топка и отправи удар от границата на наказателното поле, но защитник го блокира. Малко по-късно Гризман засече от движение и кълбото летеше към горния десен ъгъл. Ханс Халдорсон обаче с чудесна намеса изби.

В самия край на полувремето Гризман намери Кингсли Коман с елегантен пас, нападателят на Байерн Мюнхен стреля към дясната греда, но в аут.

5 минути след подновяването на играта вратарят на домакините отрази шут на Гризман от фаул, после нападателят не уцели вратата. След час игра мерникът и на Гилфи Сигурдсон изневери, а 4 минути по-късно Франция стигна до дузпа, след като Ари Скуласон събори противник в наказателното поле.

С отговорността се нагърби Оливие Жиру, тъй като Гризман изпусна от бялата точка в последните два мача на "петлите" – при 3:0 над Андора и 4:1 над Албания. Нападателят на Челси стреля в долния ляв ъгъл, Халдорсон се хвърли в другия и изгледа как топката влиза във вратата му за 1:0!

Малко по-късно Гризман можеше да сложи точка на спора, след като се озова в малкото наказателно поле и засече от движение, но този път стражът на Исландия успя да избие. В 77-ата минута статистиката показваше 70% владеене на топката в полза на Франция, а секунди след това Блес Маюиди се размина с гола. Халфът на Ювентус получи чудесен пас, но пропиля огромнатна възможност, след като нацели дясната греда.

В 81-ата минута току-що появилият се на терена Висам Бен Йедер също пропусна да се разпише. Той пое подаване дълбоко в наказателното поле и шутира, но слабо и Халдорсон улови. До края не падна нов гол и мачът завърши 1:0 за гостите.