Балансът във футбола е нарушен и Световната футболна федерация (ФИФА) е отговорна за това. Така смята президентът на Ла Лига Хавиер Тебас, според когото плановете за световно клубно първенство с 24 тима на всеки четири години са лоша идея.

"Футболът, тази велика игра, имаше своя невероятен баланс най-вече в Европа. Имахме своя екосистема между отделните първенства, която работеше прекрасно, докато ФИФА не наруши този баланс. По този начин не помагаме на футбола. Богатите стават още по-богати, така е и с играчите. Вместо да имат 12 ферарита, играчите вече имат 15. Трябва да ограничим този процес", каза Тебас, цитиран от "Дневник".

Въпреки че ръководи испанското първенство, в което играят двата клуба с най-големи приходи в света, Тебас е на мнение, че други получават нечестно предимство.

"Виждаме, че най-богатите клубове са заплаха за футбола и за познатата ни система. Такива като ПСЖ и Манчестър Сити заплашват да променят всичко. Един от основните проблеми в европейския футбол е свързан с финансовия допинг. Защото, когато имаме клубове, които се финансират от държави, тогава това оказва влияние върху заплатите", добави Тебас.